Sjednica Općinskog vijeća Općine Gunja nije održana radi nedostatka kvoruma, uslijedile međusobne optužbe predsjednika Vijeća i načelnika općine

Foto: www.facebook.com

GUNJA, Za ponedjeljak, 31. siječnja, bila je sazvana redovita sjednica Općinskog vijeća Općine Gunja koje se nije održalo radi nedostatka kvoruma jer se na sjednici nisu pojavili vijećnici Nezavisne liste Anto Gutić. Tim povodom na Facebook stranici HDZ-a Općine Gunja objavljen je status kojim oni pojašnjavaju zašto se nije održala sjednica Općinckog vijeća.

„Razlog ovakvog destruktivnog ponašanja je činjenica da se Anti Gutiću nije svidio redoslijed točaka na dnevnom redu. Ponavljamo, redoslijed točaka!!! Dakle, nije bila sporna niti jedna točka, nego isključivo to što je on zamislio da redoslijed točaka bude drugačiji. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi redoslijed točaka bio sporan, osim ega Ante Gutića, jer je to drugačije od onoga što je veliki načelnik htio. Najžalosnije u ovoj cijeloj priči je da zbog njegovog ega postoji mogućnost da se u Gunji zatvori knjižnica. Jedina ustanova u Gunji u kojoj se djeca vrtićke dobi mogu okupljati, a koja također služi i starijima“, navodi se u objavi na Facebooku HDZ-a Općine Gunja.

Dodaju kako slijedi ponovni pokušaj sjednice te da se nadaju kako vijećnici neće dozvoliti zatvaranje knjižnice. Poručuju i vijećnicima s nezavisne liste Anto Gutić kako su svojim nedolaskom pokazali da ne poznaju normalne demokratske procedure.

Foto: Đuro Karalić

Povodom neodržavanja sjednice Općinskog vijeća razgovarali smo i s načelnikom Općine Gunja Anto Gutić koji je na prošlim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat. Podsjećamo kako je prije četiri godine postao načelnik Općine Gunja kao kandidat HDZ-a. Prema njegovim riječima nezavisni vijećnici s liste Anto Gutić nisu se pojavili na sjednici radi „nasilja kojega provodi predsjednik vijeća Antonio Marković koji je i predsjednik HDZ-a u Gunji“. Pojašnjava i kako su u općini pripremili sve materijale i proslijedili ih predsjedniku vijeća kako bi sazvao sjednicu Općinskog vijeća ali i da on to nije htio učiniti tako nego je mijenjao redoslijed točaka dnevnog reda.

„To su naši vijećnici shvatili kao očigledan pokušaj da se ne izglasa što njima ne odgovara nego samo ono što oni žele. Oni bi, kao što su do sada radili, izglasali samo točku dnevnoga reda koja se na bilo koji način tiče rada knjižnice, a sve ostale ne bi. Uostalom predsjednik vijeća je i rekao prilikom jednoga dolaska u općinske prostorije kako više niti jednu točku dnevnoga reda, a koja nije od krucijalnog značaja za Gunju, vijećnici HDZ-a neće podržati“, kaže Gutić.

Dodaje i kako su materijali za sazivanje sjednice Općinskog vijeća predsjedniku proslijeđeni 12. siječnja s posebnom naznakom da vodi računa kako vd. ravnateljici Narodne knjižnice i čitaonice Gunja ugovor na određeno vrijeme ističe 31. siječnja. Kako sjednica nije održana vd. ravnateljici, koja je sada stekla uvjete postane ravnateljica na mandat od četiri godine, ugovor neće biti produžen s 1. veljače te će imati prekid u radnom odnosu. Radi svega toga postoji mogućnost i da knjižnica na 7-10 dana bude zatvorena.       

„Predsjednik vijeća tvrdi u objavi na Facebooku kako će knjižnica s radom prestati samovoljom načelnika općine, odnosno mene, a što nije istina. Jedini i isključivi krivac za to što knjižnica neće neko vrijeme raditi je upravo predsjednik Općinskog vijeća. On u vremenu od 12. do 28. siječnja, dakle 16 dana, nije se očitovao. Pravdao se koronom ali zaboravlja da ima zamjenika i da je on mogao biti on čine nazočan. Umjesto toga on je 28. siječnja sazvao sjednicu za 31. siječanj, odnosno na zadnji dan kada vd. ravnateljici ističe ugovor. Ona zakonski s 31. siječnjem mora biti odjavljena, mora biti napisana odluka, proslijeđena joj poštom u Županju gdje živi, a onda moramo čekati povratnicu i tek tada joj dati novi ugovor“, rekao je Gutić.

Inače, u Općinskom vijeću Općine Gunja omjer snaga je, poslije svih održanih izbora 7-7. Naime, isti broj vijećnika ima skupina vijećnika okupljenih oko Ante Gutića i onih oko HDZ-a.. Po riječima Gutića u više navrata prijedlozi točaka dnevnoga reda koje je on predlagao kao načelnik nisu usvojeni.

„Usvajane su redovito, i to bez problema, točke dnevnoga reda koje se tiču rada Knjižnice. Tako je prošao i proračun, koji je usvojen jednoglasno, iako su vijećnici HDZ-a imali čak 13 amandmana koje sam sve odbio i sve to obrazložio. Međutim, oni su jednoglasno glasali za proračun. Smatram kako je predsjednik vijeća očigledan problem i da se to može prevazići samo s izborom novoga predsjednika vijeća ili s novim izborima. Stoga pozivam i ovom prilikom vijećnike HDZ-a da između sebe izaberu novoga predsjednika vijeća jer je na ovaj način nemoguće raditi i surađivati“, rekao je Gutić.