“Sinovi ravnice” obilježili 30. obljetnicu osnutka prisjetivši se suboraca kojih više nema

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, U Županji je obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade Hrvatske vojske kroz koju je prošlo gotovo osam tisuća hrvatskih branitelja, poginulo je 58, a 172 pripadnika brigade ranjena su tijekom  Domovinskog rata.

Posljednji ratni zapovjednik brigade, Dragan Pondeljak ustvrdio je da je 131. brigada odigrala ključnu obranu dijela Hrvatske na tromeđi sa Srbijom i BiH. 

“Mi smo već ranije oformili dragovoljačke odrede, izašli na granicu Republike Hrvatske, ukopali se i nismo dali niti pedlja ove zemlje”, kazao je Pondeljak podsjetivši kako je 131. brigada, poznata kao “Sinovi ravnice”, osnovana 25. listopada 1991. godine.

Podno Spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 131. brigade HV-a, izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i državna izaslanstva  te Vukovarsko-srijemske županije i grada Županje.

“Ova postrojba je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja, koja je sačuvala prostor i stanovništvo naselja u županjskoj Posavini. Čuvali su dugačku liniju obrane, koja se protezala od Strošimaca na istoku i ta linija obrane nikada nije probijena i na tome im treba zahvaliti”, poručio je ministar obrane  Mario Banožić koji je počast poginulim pripadnicima 131. brigade odao u ime predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.