Započinje prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”. Pavliček tvrdi da će uvođenje eura značiti snižavanje standarda i dovesti do novog vala iseljavanja

Foto: Hrvatski suverenisti

VUKOVAR, Na više od 300 lokacija širom Hrvatske u nedjelju, 24. listopada, započinje prikupljanje potpisa s ciljem da se raspiše referendum u kojem bi građani rekli žele li da euro kao službena valuta u Hrvatskoj bude uveden od 1. siječnja 2023. godine ili su za to da se s tim sačeka dok se steknu uvjeti za to. Govoreći o referendumskoj inicijativi, koja nosi naziv „Zaštitimo hrvatsku kuna“, predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kaže kako Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo trenutno nisu spremni za uvođenje eura.

„To nije samo naše mišljenje nego je to stav i brojnih ekonomskih analitičara. Hrvatska s EU osam godina članstva u EU nije odlijepila od dna EU. Po visini BDP-a prestigla nas je i Rumunjska tako da smo sada pretposljednji, odnosno samo je Bugarska iza nas. Na 65 posto smo prosječne razvijenosti EU. To su uvjeti u kojima je Hrvatska danas i mi smo mišljenja kako Hrvatska nije spremna za uvođenje eura jer će to dodatno osiromašiti hrvatske građane ali i sniziti standard građana. To bi mogao biti i novi razlog za još jedan val iseljavanja“, kaže Pavliček.

Dodaje kako Hrvatski suverenisti i HSP, koji su nositelji inicijative, ali i svi drugi koji su se uključili nisu protiv eura nego samo žele da se s njegovim uvođenjem sačeka dok Hrvatska ne bude spremna za to.

„Odluku o uvođenju eura, koja je izuzetno bitna za svakog građanina Hrvatske, trebaju donijeti građani Hrvatske a ne premijer Andrej Plenković. Građani su ti koji trebaju odlučivati o tako važnim odlukama, a njih se ne pita ništa jer se radi o dogovoru Plenkovića i Bruxellessa da euru bude uveden od 1. siječnja 2023. godine. Kako će to tada izgledati govore i riječi vlasnika kafića koji kažu kako će cijena kave, koja sada iznosi 9 kuna, od 1. siječnja 2023. godine preko noći narasti na 1,5 eura. Sve će cijene biti zaokružene ali ne na manje nego na više. U isto vrijeme plaće i mirovine neće rasti“, rekao je Pavliček.

Građane širom Hrvatske u nedjelju će na brojnim lokacijama sačekati volonteri s pitanjem: „Jesi li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica u Republici Hrvatskoj jeste hrvatska kuna koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku promjeni novčane jedinice donose birači na referendumu“. Prema zakonu potrebno je da do 7. studenoga, do kada će se prikupljati potpisi, prikupe deset posto od popisa birača, odnosno preko 380.000 potpisa.

„Siguran sam da ćemo uspjeti jer su građani svjesni što im se sprema i što će uvođenje eura značiti za njih. Stoga ih i ovom prilikom pozivam da potpišu našu referendumsku inicijativu“, zaključio je Pavliček.