Sedam umjetnika poklonilo vinkovačkoj knjižnici sedam dijela inspiriranih književnošću

Foto: Đuro Karalić

U sklopu projekta “Umjetnost i knjiga” sedmorica vinkovačkih likovnih umjetnika poklonila su Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci sedam svojih dijela nakon što su svaki pročitali po jedno književno djelo te naslikali motiv iz pročitane knjige.

 U projektu su sudjelovali umjetnici Anđelko Zgodić, Šefik Kapetanović, Dubravko Mataković, Vladimir Voćanec, Ivan Lončar Žan, Marko Lončar i Stjepan Strmota.

“Mi smo ih nazvali sedam veličanstvenih i njihove slike od danas će oplemenjivati prostore unutar knjižnice. Zidova je puno, naših umjetnika je puno, pa nema bojazni da neće sve biti popunjeno. Drago nam što smo baš ovakvim projektom, posebnim u cijeloj državi, započeli suradnju s našom knjižnicom”, kazao je potpredsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, Marko Lončar.

Svako od umjetničkih dijela na sebi ima i QR koji vodi do knjige po kojoj je motiv nastao. A inspiracija su bila djela: roman Ivana Kozarca “Đuka Begović”, pripovijetka Josipa Kozarca “Slavonska šuma”, dramska kronika Fabijana Šovagovića “Sokol ga nije volio”, knjiga Veseljka Kralja “Ispovijest bijednog grješnika”, zbirka priča Ivane Brlić Mažuranić “Priče iz davnina” te dječji roman Ane Benačić “Negdje između”.

“U godinu dana boravka u knjižnici i svih aktivnosti koje smo imali, ono što nam je nedostajalo svakako su slike na zidovima. Prekrasna inicijativa HDL-u povezala je likovnu umjetnost i književnost i to je ono što ovu izložbu čini posebnom, ne znam postoji li knjižnica u kojoj se nalazi ovakav oblik umjetnosti gdje su umjetnici ciljano slikali baš za knjižnicu”, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.