Bosančić: Hrvati u BiH trebaju svu našu potporu i zato nas raduje približavanje BiH europskoj obitelji

Foto: Grad Vinkovci

Uoči početka provedbe projekta prekogranične suradnje Vinkovci – Orašje – Ulcinj, vrijednog gotovo 1,5 milijuna eura, u Vinkovcima je održana sastanak partnera na projektu s kojega su odaslane i poruke o potrebi jačanja odnosa, posebice s Hrvatima u Posavskoj županiji te se s nestrpljenjem očekuje da BiH što prije postane članicom EU jer će to donijeti boljitak i hrvatskom korpusu unutar te države.

„Suradnja s Orašjem i svim jedinicama lokalne samouprave iz Posavine je iznimno važna zbog povezanosti naroda i stanovništva koji danas živi u Vinkovcima, a većinom svi imaju nekakve korijene ili povezanost s Posavinom. Važno je da se povezujemo kroz ovakve projekte i u nastojanju Vlade Republike Hrvatske te kompletne politike, pogotovo hrvatskog korpusa unutar Bosne i Hercegovine u pristupanju ove države Europskoj uniji kako bi izbrisali ovu granicu i bili u jednom prostoru, tada nećemo misliti da nas nešto odvaja”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Poručio je kako se hrvatski korpus ne smije dijeliti bez obzira s koje se državne granice nalazio te trebamo svi zajedno gospodarski napredovati. Ocijenio je kako u Orašju i drugim jedinicama lokalne samouprave na području Posavske županije radi odlična ekipa koja se ravnopravno mogu nositi s ostalim gradovima.

“Hrvati u BiH trebaju svu našu potporu i imaju je. Vlada RH uvijek je bila i je spremna priskočiti i pomoći i mislim da je poruka zajedništva jako važna jer smo jedan narod i oslonjeni smo jedni na druge. Čekamo s nestrpljenjem da se i BiH pridruži Europskoj uniji, a time će i Hrvati u toj državi postati dijelom velike europske obitelji”, rekao je Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Orašja, Marijan Oršolić, kazao je kako je Orašje među tri najpripremljenija grada za provedbu ovakvih projekata. “Želimo da Vinkovci budu glavni grad partner u svim trenutnim, ali i budućim projektima. Ovdje imamo što za naučiti, Vinkovci su netko i nešto u Hrvatskoj i Slavoniji, tako da želimo surađivati s njima, kao i sa Županjom, zemljopisno gledano to su nam najbliži gradovi”, kazao je Oršolić.

„Dobili smo pozitivne rezultate, projekt je prošao, jako smo sretni zbog toga i veselimo se početku provedbe”, kazala je Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca – VIA-e, nostelja, vinkovačkog dijela projekta u sklopu kojega će u Vinkovcima biti će postavljena 43 podzemna spremnika za otpad, u Orašju će uz to biti izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište, a crnogorski Ulcinj će dobiti kombinirani bager za održavanje odlagališta.

Foto: Grad Vinkovci