SDSS-ovi kandidati u 12. izbornoj jedinici Pupovac, Jeckov i Šimpraga

Foto: Đuro Karalić

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore izaći će u 12. izbornoj jedinici, a kandidati će biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, te potpredsjednice stranke Dragana Jeckov i Anja Šimpraga.

Odlučeno je to na Glavnoj skupštini stranke održanoj u Srpskom domu u Vukovaru uz poruku kako postoje i razmišljanja o možebitnom izlasku i u 7. izbornoj jedinici.

“Tu postoje neke ideje i neke ponude. Hoće li će se netko od članova SDSS-a pojaviti na nekoj listi, to je stvar Predsjedništva i ocjene koliko to ima smisla”, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dodajući kako stranka na izbore izlazi samostalno.

Članovima Glavne skupštine poručio je kako SDSS na izborima mora dokazati da je “naše političko predstavništvo Srba u Hrvatskoj autentično i da nema drugoga i autentičnijega”.

SDSS je u proteklih četvrt stoljeća, kazao je, bio na vlasti u nizu jedinica lokalne samouprave, ali nikada nije imala pretenzije vladati Hrvatskom, kao što nema ni sada.

“Podržavali smo one za koje smo smatrali da udovoljavaju minimumu političkih vrijednosti koje nisu samo od interesa za Srbe u Hrvatskoj, nego i za Republiku Hrvatsku. Kada smo ocijenili da te političke minimalne vrijednosti nismo imali kome povjeriti i s kim podijeliti, to nismo učinili, pa ni u vrijeme kada je Srba u Hrvatskoj bili puno više od 3,2 posto”, kazao je Pupovac.

Dotaknuvši se poslijeizbornih koaliranja rekao je kako postoji mogućnost da se SDSS opet nađe u mogućnosti suočavanja s teretom formiranja saborske većine.

“To je dobro i to je loše. Dobro je zbog toga jer nam pruža mogućnost da nama važne i neophodne participacije budu uvažene i za njih se čuje, a loše zbog toga što će nas to i dalje činiti metom napada i stvaranja narativa o našoj odgovornosti za politiku hrvatske Vlade. Zato, kada izbori završe, mi nećemo biti ti koji će se prvi ponuditi. Pustit ćemo da prije toga razgovaraju oni koji trebaju razgovarati i imaju puno veću odgovornost za državu nego što je mi možemo imati. Ukoliko nas netko pozove da sudjelujemo u dijeljenju te odgovornosti sagledat ćemo taj poziv i dobro razmisliti na koji način ćemo prihvati tu podjelu odgovornosti”, poručio je Milorad Pupovac.

Najavio je borbu za obnovu “javnog glasa stranke i zajednice” ustvrdivši kako su iza SDSS-a godine u kojima su i ta stranka i srpski narod u Hrvatskoj bili ušutkivani i stigmatizirani, u kojima su predstavnici, posebice ekstremne desnice, ali i pojedinci s nominalne ljevice, nastojali graditi svoju politiku ušutkivanjem Srba i njihovim stigmatiziranjem.