Vinkovci i Kenzingen – primjer partnerstva dva europska grada

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Preko tisuću prijatelja, uz brojne visoke uzvanike iz Europskog parlamenta, Bundestaga, partnerskih njemačkih županija, gradova i općina, u mirovinu je ispratilo gradonačelnika Kenzingena Matthiasa Guderjana.

Ovaj prijatelj Vinkovaca i Slavonije u mirovinu je otišao nakon što je 24 godine proveo na čelu Kenzingena – grada prijatelja i partnera Vinkovaca. Rezultati partnerskih projekata u kojima je sudjelovalo preko dvije tisuće stanovnika dva grada, kojima je snažnu podršku gotovo četvrt stoljeća pružao upravo gradonačelnik Guderjan, poznati su i u institucijama Europske unije i služe kao primjer međunarodne suradnje, što je u svom govoru naglasio i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland. Posebnim govorima u kojima su pobudili sjećanja na sjajne rezultate ove dugogodišnje suradnje, nazočnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Josip Romić i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Dražen Švagelj.

„Kenzingen i Vinkovce veže dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo koje je započelo u vrijeme kad je nama bilo najteže. U vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj 1991./1992., na inicijativu naših velikih prijatelja gospođe Lucije Gnant i nedavno preminulog gospodina Rudija Nadlera, u okrugu Emmendingen i gradu Kenzingenu spas od ratnih strahota pronašlo je 150 djece s našeg područja“, naglasio je ovom prigodom Josip Romić.

Suradnja dvaju gradova, dodao je, nastavljena je humanitarnom suradnjom društava Crvenog križa, a vrlo brzo proširena je i na političkom planu pa su gradovi Kenzingen i Vinkovci 2002. godine potpisali Povelju o prijateljstvu te 2007. Povelju o partnerstvu gradova. Brojni u međuvremenu provedeni partnerski projekti na političkom, gospodarskom, kulturnom, obrazovnom i športskom planu znatno su doprinijeli ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

„Svaki naš susret, bilo u Kenzingenu ili u Vinkovcima, bio je prilika za učenje o pravilima demokracije, ustroju gradskih uprava, upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota naših zavičaja, prenošenje tradicijskih vrijednosti, upoznavanje folklora i širenje ekumenizma, što je u konačnici  dovelo  do stvaranja čvrstog prijateljstva građana naših gradova. A snažnu potporu svim partnerskim projektima od svog dolaska na mjesto gradonačelnika Kenzingena 2000. godine, dakle gotovo četvrt stoljeća, pružao je i pruža gospodin Matthias Guderjan, a mi smo mu s naše strane, od vremena Dražena Švagelja, preko Mladena Karlića i danas gradonačelnika Ivana Bosančića, nastojali biti dostojni partneri. Naš prijatelj Matthias je inicirao, pružao podršku i sudjelovao u doslovno svim zajedničkim aktivnostima kojima nema premca u okvirima Europske unije, a što je sve zabilježeno u opsežnim izdanjima Povijesnog društva „Pforte“ i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.  Za njegove zasluge Grad Vinkovci je gospodinu Matthiasu Guderjanu 2015. godine dodijelio najviše priznanje Zlatnu plaketu Grb Grada Vinkovaca“, rekao je Romić.