SDSS i SDP osudili incident u Borovu Selu: Sramno je i skandalozno što se sve događa u pratnji policije

Foto: Ivan Matič

VUKOVAR, SDSS, Zajedničko vijeće općina i Vijeće srpske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije osudilo je današnji incident u Borovu Selu kada su pripadnici navijačke skupine Torcida uzvikivali Ubij Srbina i slično. Oni su prethodno položili vijenac podno spomen obilježja 12 redarstvenika:

„Osuđujemo skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici. Još sramnije i skandaloznije je što se taj gnusni čin događa u pratnji policije. Širenje poruka mržnje i poticanje na nasilje spada u kategoriju kaznenog djela. Na ovom primeru se vidi da zakoni postoje samo na papiru i da se primjenjuju selektivno. Organi reda i mira treba da štite građane i zakon, a njihovo nečinjenje i šutnja znači odobravanje ovakvih postupaka. Mi u SDSS, ZVO i VSNM VSŽ  zalažemo se za normalizaciju odnosa većinskog naroda i srpske zajednice u RH već više od 20 godina od mirne reintegracije do danas. Trudimo se da ne činimo ništa što će utjecati na pogoršanje odnosa i što će nas vratiti korak unazad. Isto očekujemo ne samo od političkih aktera nego i od svih relevantnih faktora u društvu“, stoji u priopćenju.

Incident je osudio i SDP navodeći kako su užasnuti viđenim na audio snimku te da je takvo ponašanje za svaku osudu i kaznu te da je ono pokazatelj svega o čemu govore godinama – Vukovar je podijeljen grad, djeca i mladi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima i određeni politički predstavnici održavaju svoje postojanje na temelju ovakvih incidenata i sukoba.

„Ono što je iz snimke vidljivo, a posebno je poražavajuće, jest činjenica da se iza mladića koji pjevaju pjesme u kojima pozivaju na ubijanje i mržnju, vozi policijski auto i ne reagira na to. Naše pitanje je do kad će ovakva i slična djela ostajati nesankcionirana bez obzira na to od pripadnika kojeg narod dolazila? Kad će se početi jasno i nedvosmisleno kažnjavati svako pozivanje na mržnju i ubijanje? Snimke koje smo vidjeli nisu samo za osudu, one su za kazneni progon i propitkivanje odgovornosti policije“, stoji u priopćenju SDP-a.