SDP: Zašto se uklanjaju stabla platana koje su jedan od simbola Vukovara?

Foto: SDP

VUKOVAR, Povodom rušenja stoljetnih stabala platana u Vukovaru danas se priopćenjem za javnost oglasila vukovarska podružnica SDP-a postavljajući pitanje „Zašto se u Vukovaru kontinuirano uklanjaju stabla?“. Oni svoje pitanje poslali i gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi.

„Poštovani Gradonačelniče, obraćamo Vam se javnim putem jer mnogobrojne građanke i građane Vukovara zanima zašto se u Vukovaru duže vrijeme kontinuirano uklanjaju stabla? Zadnje uklanjanje platana na Priljevu šokiralo nas je i zaista ne razumijemo koji to prometni ili bilo koji drugi razlog može biti povod uklanjanja 100 godina starih platane koje su ujedno i simbol Vukovara. One su preživjele 2 rata i mnoge „barbare“, a sada su doživjele da ih netko, iz javnosti još uvijek nepoznatih razloga, jednostavno samo posječe. Ako su u pitanju već spomenuti prometni razlozi, kružni tok imamo u blizini, bilo ga je moguće napraviti i nekoliko stotina metara dalje, a ne posjeći prekrasne vukovarske platane.

Gradonačelniče, ako pak Vi o tome niste odlučivali ili ste bili protiv, sigurni smo da ste informaciju imali, morali ste ju iznijeti u javnost i pozvati građanke i građane Vukovara da zaštite prirodu, da zaštite jedan od simbola svog grada. Ovdje se radi o javnom interesu i niti jedan privatni interes ne može biti ispred njega.

Moramo napomenuti da ovo nije prvi put da se stabla u različitim dijelovima Vukovara uklanjaju, unatoč tome što su stabla „pluća zemlje“, unatoč tome što su vrućine sve jače i prirodni hlad sve potrebniji. Takva praksa je neprihvatljiva i oštro joj se protivimo. Očekujemo od Vas da se očitujete i upoznate javnost zašto su se uklonile vukovarske platane?”, stoji u priopćenju SDP-a.