Tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara o županijskim strateškim projektima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Danas je na temu „Strateški projekti Vukovarsko – srijemske županije“ održana tematska sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj se govorilo o tome mogu li vukovarski projekti biti uvršteni u Razvojni plan, odnosno na listu strateških projekata županije za razdoblje 2021.-2027. godine. Prije nekoliko dana vukovarski Domovinski pokret ukazao je kako prijedlozi projekata iz Vukovara nisu uvršteni među županijske strateške projekte. Na toj listi su se nalazili izgradnja Poljoprivredno prehrambenog centra ACRO, izgradnja Tehnološkog centra, nadogradnja vanjskih bazena u sklopu plivališta Vukovar te izgradnja dvorane za tenis. Uz vukovarske gradske vijećnike, gradonačelnika i pročelnike sjednici Gradskog vijeća prisustvovao je i župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.

„Smatram apsolutno nelogičnim i neprihvatljivim da grad Vukovar bude zapostavljen te da za to nema ni jednog valjanog argumenta. Od 10 strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije niti jedan nije s područja grada Vukovara, unatoč 4 predložena projekta. Očekujemo da se uvaži mišljenje Gradskog vijeća Grada Vukovara i značenje grada Vukovara te da krenemo u kooperativnu suradnju i ravnomjerni razvoj svih jedinica lokalne samouprave naše županije. Gdje je ravnomjeran razvoj svih dijelova županije?”, rekao je Penava.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić rekao je kako su ga mnoge stvari, kao i ova, dočekali kad aje izabran na mjesto župana te da niti on sam ne slaže s listom projekata.

„U svome radu imam dobru volju i želju da se strateški projekti koje Grad Vukovar želi uvrste u Plan razvoja Vukovarsko – srijemske županije, a ukoliko to ne naruši dinamiku razvojnog plana, no jednako tako ističem kako se prije svega moraju poštivati procedure pri uvrštavanju strateških projekata u Plan razvoja“, rekao je Dekanić.

Napomenuo je kako je prije pet mjeseci na sjednici Partnerskog vijeća pozvao sve da se jave sa svojim prijedlozima projekata kako bi se o njima ponovno raspravljalo ali da se Grad Vukovar nije javio.

Predsjednica vukovarskog Domovinskog pokreta Ivana Mujkić kazala je kako je Zaključak usvojen većinom glasova, uz suzdržane glasove HDZ-a i SDSS-a ali i da ne očekuje mnogo.

„Zaključak je donesen i na županu je sada da nešto napravi. Prema onome što je rečeno ne očekujem mnogo te mislim kako Grad Vukovar neće biti zastupljen u Razvojnom planu Vukovarsko – srijemske županije u razdoblju 2021. – 2027.“, rekla je Mujkić.

Bila je ovo prilika da se u raspravu uključe i drugi vijećnici pa je tako Nenad Bučko (HNS) rekao kako je za dalji razvoj Vukovara i Hrvatske od iznimnog značaja izgradnja kontejnerskog terminala u luci Vukovar. Istakao je kako se po tom pitanju u Hrvatskoj ne radi ništa za razliku od ostalih država uz Dunav. Spomenuo je i Vukovarsko veleučilište za koje smatra da treba dalje da se razvija. Govorio je i Dejan Drakulić, vijećnik SDSS-a, koji je rekao kako vijećnici ranije nisu razgovarali o listi strateških projekata kao i da je licemjerno govoriti o nekim projektima dok djeca u vrtićima i školama nema sapuna, toalet papira i slično