SDP Vinkovci protiv uvrštavanja Hoda za život kao programa manifestacije Proljeće u Vinkovcima

Foto: hodzazivot.hr

Iz vinkovačkog SDP-a oglasili su se priopćenjem za javnost u kojem izražavaju protivljenje što je Hod za život kojim se traži zabrana pobačaja u Republici Hrvatskoj, uvršten u službeni dio programa Proljeće u Vinkovcima.

“Prema informacijama kojima raspolažemo Hod za život će se održavati u 10 gradova u Hrvatskoj, ali prema dostupnim, javim informacijama samo Grad Vinkovci su odlučili uvrstiti ovakav, u najmanju ruku rečeno, kontraverzan događaj u službeni program jedne gradske manifestacije. Ovo je dodatni pokazatelj da gradska vlast u Vinkovcima njeguje nazadne vrijednosti te podupire ideološke i političke događaje kroz službene objave na stranicama Grada Vinkovaca”, poručuju vinkovački SDP-ovci.

Navode kako je Ustavni sud još 2017. donio odluku prema kojoj se pobačaj ne može zabraniti nikakvim zakonom.

“Još od osamostaljenja Hrvatske pobačaj se, uz jak utjecaj Katoličke crkve i njene simbioze s desnim strankama pokušava gurnuti u neustavnu kategoriju, a sadašnje, zdravljem i životima žena izboreno pravo na pobačaj, a time i na izbor, važi prema zakonu iz 1978. To, nažalost, ne znači da je do zdravstveno sigurnog pobačaj lako doći jer su sve rjeđe bolnice i ginekolozi koji se ne pozivaju na „priziv savjesti“, među kojima je i vinkovačka bolnica”, tvrde u vinkovačkom SDP-u.