Savjet za Slavoniju: Kreće projekt obnove pruge Vinkovci-Okučani, Vukovarsko-srijemskoj županiji pojedinačnih projekata u vrijednosti 740 milijuna kuna

Foto: Đuro Karalić

NAŠICE, Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak iz Našica nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kako je dosad u projektu Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 16,5 od predviđenih 18,5 milijardi kuna.

“Isplaćeno je više od šest milijardi kuna što je od našeg zadnjeg susreta u Vukovaru povećanje za više od pet milijardi ugovorenog i više od dvije milijardi kuna isplaćenog za brojne projekte”, rekao je premijer Plenković.

Po riječima ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak od dosad ugovorenih 16,5 milijardi kuna, najviše je ugovoreno i isplaćeno u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Podsjetila je kako je u Razvojnom sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisanom 2018., u svih pet slavonskih županija bilo ugovoreno 13 projekata, vrijednih 681 milijun kuna, a današnjim potpisivanjem dodatka 2., strateški projekti u tome sporazumu povećat će se na više od 11 milijardi kuna.

“Od velikih projekata mogu istaknuti rekonstrukciju pruge Okučani-Vinkovci, vrijednosti 3,5 milijarde kuna kao i pruge Osijek-Virovitica, vrijedne 1,1 miljardi kuna, obnovu Zračne luke Osijek, vrijedne oko 400 milijuna kuna”, rekla je Tramišak.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji iz dodatka 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, financirat će se projekt istraživanja geotermalnih izvora vrijedan 150 milijuna kuna, gradnja Transportno-logističkog centra Vukovarsko-srijemske županije (183,7 milijuna kuna) te autoparka Lipovac (53 milijuna kuna), Centar za preradu GMO free soje (40 milijuna kuna), Obrazovno-razvojni centar Vinkovci (37,5 milijuna kuna), obnova dvorca Khuen-Belasi u Nuštru (105 milijuna kuna), Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija (35 milijuna kuna), suvremeni energetsko učinkoviti toplinski sustav grijanja grada Vinkovaca (36 milijuna kuna) te izgradnja regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj (100 milijuna kuna).

Uz pohvalu usvojenim projektima, posebice konačnoj obnovi pruge od Vinkovaca prema Zagrebu, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zauzeo se za pokretanje projekta gradnje višenamjenskog kanala Dunav-Sava što su podržali i župani ostalih slavonskih županija uz napomenu kako je kanal Dunav-Sava “slavonski Pelješki most”.