Školu plivanja u Vinkovcima ove godine polazi 392 učenika

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Povodom provedbe projekta Vinkovci za plivanje vinkovačke gradske vlasti su medijima proslijedile niz podataka u svezi ovoga projekta. Navode kako se projekt provodi sedam godina (2012.-2018.) te da su obuku neplivača i usavršavanje plivanja djeci iz osnovnih škola s područja Vinkovaca provodili Periska d.o.o. i Vinkovački plivački klub.

„Osnovni cilj projekta je savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnost djece u vodi. U 6 projektnih ciklusa do sada je sudjelovalo više od 2020 učenika 3. razreda osnovnih škola s područja grada Vinkovaca“, navode iz Grada Vinkovaca.

Dodaju i kako je posljednji projektni ciklus proveden u školskoj godini 2017./2018. u kojem je sudjelovalo 360 učenika. Započela je i provedba projekta Vinkovci za plivanje 2018./2019. u kojem sudjeluje 393 učenika. Grad Vinkovci su kao pokrovitelj projekta osigurali sredstva za provedbu projekta tako da je svim polaznicima projekta omogućeno sudjelovanje bez naknade. Pojašnjavaju i kako se Škola plivanja provodi prema plivačkom programu „Plan i program obuke neplivača za djecu od 6 do 14 godina“ koji je verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), i koji zadovoljava sve pedagoške i metodičke kriterije. Program sadrži i plivačke igre u vodi uz koje djeca uče plivati na zabavan i kreativan način. Projekt „Vinkovci za plivanje“ 2018./19. obuhvaća 3 plivačka programa škole plivanja:

-obuka neplivača – učenje kraul tehnike plivanja za sve polaznike s ocjenom početnog testiranja I (neplivač)

-korektivno plivanje – napredno kraul plivanje za sve polaznike prethodnih projekata sa završnom ocjenom II (poluplivač) ili III (plivač predpočetnik) i za sve nove polaznike s ocjenom početnog testiranja II ili III

-poduka leđne tehnike plivanja – za sve polaznike prethodnih projekata sa završnom ocjenom IV (plivač početnik) i V (plivač) i za sve nove polaznike s ocjenom početnog testiranja IV ili V

Ocjenjuje se stupanj usvojenosti plivačkih vještina, a metodološki postupak ocjenjivanja primijenjen je prema plivačkom programu škole plivanja. Program sadrži 16 školskih sati obuke, a provodi se kroz 8 dolazaka. Svaki dolazak provodi se obuka u trajanju od 2 školska sata, odnosno 90 minuta. Učenici na bazene putuju organiziranim prijevozom Poleta i to u pratnji učitelja iz škole.