Stop nasilju nad ženama, u 2017. godini ubijeno je 18 žena u Hrvatskoj

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

VUKOVAR, Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije oglasilo se priopćenjem za javnost. Navode kako je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik na potrebu stalnoga osvještavanja problema nasilja nad ženama, suzbijanje i prevenciju nasilničkog ponašanja u široj društvenoj zajednici.

„Kao zajednica moramo osuditi i spriječiti nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje kao i svaki drugi oblik nasilničkog ponašanja, a žrtvi pružiti podršku i zaštitu. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2017. godini ubijeno je 18 žena, među njima 12 od strane bliskih muških osoba. Ukupno je te godine u Hrvatskoj počinjeno 47 kaznenih djela ubojstva, a na ubojstva žena otpada 30 posto“, navodi se u priopćenju.

Ističu i kako je u posljednjih deset godina u Hrvatskoj ubijeno gotovo 300 žena u obiteljskom nasilju, a da se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji. Na godišnjoj razini to je između 11 i 17 tisuća.

„Crne statistike su neumoljive, svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljana, svaka treća doživljava ekonomsko nasilje u partnerskim odnosima, a samo jedna od 15 do 20 žena prijavljuje silovanje; ističu iz Povjerenstva.

U priopćenju stoji i kako Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije daje punu podršku suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji kao stalno prisutnom problemu o kojemu treba otvoreno govoriti u zajednici. Nasilje nad ženama nije ničija “privatna stvar” i ne rješava se unutar četiri zida, nego je to ozbiljan društveni problem  koji zahtjeva ozbiljne mjere prevencije, rehabilitacije i sankcija.