Potpredsjedniku Vlade Ukrajine prenijeta hrvatska iskustva iz mirne reintegracije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Potpredsjednik Vlade Ukrajine i ujedno ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Oleksi Reznikov posjetio je Vukovarsko – srijemsku županiju. Tijekom posjete razgovarao je s županom Božom Galićem i drugima koji su bili uključeni u mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak RH.

„Za mirnu i uspješnu reintegraciju posebno je važna provedba organa lokalne samouprave koji su na terenu sve provodili. Ne treba čekati završetak okupacije nego je potrebno pripremati načelnike i gradonačelnike kako bi bili spremni za trenutak povratka i kada do njega dođe da budu spremni i znaju što treba raditi. Saslušali smo praktična iskustva mirne reintegracije od kojih ćemo dio svakako koristiti i u Ukrajini. To su nam hvale vrijedne informacije ali će biti prihvaćen ukrajinski mode integracije. Zagreb je daleko ali je Vlada bila tu kroz načelnike i gradonačelnike“, rekao je Reznikov.

U izjavi nakon sastanka župan Božo Galić kazao je kako je provedba mirne reintegracije bila iznimno važna jer je nekada okupirani dio Hrvatske vraćen bez ijedne žrtve ali i da se i nakon reintegracije mora nastaviti s integracijom