Sastanak predstavnika nacionalnih manjina Županije i Republike Srbije

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Na inicijativu zamjenika župana Vukovarsko – srijemske županije Đorđa Ćurčića u vukovarskoj Palači Srijem održan je sastanak predstavnika nacionalnih manjina s područja Županije i manjina s područja Republike Srbije.

“Cilj je razgovarati o mogućoj suradnji u pripremi i provedbi projekata u okviru nacionalnih i EU natječaja usmjerenih na djelovanje nacionalnih manjina. Želimo da kroz zajedničke projekte prekogranične suradnje dođemo do dodatnih sredstava koja će pomoći organizacijama nacionalnih manjina obje zemlje u njihovom daljnjem radu. Imamo na raspolaganju velike mogućnosti i očekujemo da će u ovoj financijskoj perspektivi manjine imati prioritet. Želimo postići i da nacionalne manjine ne predstavljaju samo ukras kako u jednoj tako i u drugoj državi nego da vlastitim snagama iskoriste ono što mogu i što im se pruža, dakako uz podršku izvršne vlasti“, rekao je Ćurčić.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, krovne organizacije manjina u Republici Hrvatskoj, Aleksandar Tolnauer istakao je kako uz sve probleme Hrvatska može biti primjer kako su manjine ušle u kulturni, društveni i politički život naše zemlje.

Govorila je i zastupnica u Skupštini Srbije Olena Papuga, inače i članica Odbora za ljudska i manjinska prava te članica Nacionalnog savjeta Rusina, koja je rekla kako kroz povezivanje s manjinama u Hrvatskoj žele doći do projekata s kojima bi zajednički aplicirali prema fondovima EU.