Marko Milidrag izabran za predsjednika vinkovačkog DAGIT-a

Foto: DAGIT

VINKOVCI, Arhitekt Marko Milidrag izabran je na novi četverogodišnji mandat za predsjednika Društva arhitektonskih i građevinskih inženjera i tehničara Vinkovci (DAGIT). Za potpredsjednika udruženja, koje broji 86 aktivnih članova, izabran je Mihovil Smiljanić. Inače, udruženje je prije 62 godine u Vinkovcima utemeljio arhitekt Eduard Šerning.

“Naše je društvo zastupljeno sa svim strukama jer je sinergija potrebna kako u nastajanju projekata i gradnji, jednako i u našem društvu kako bi sve besprijekorno funkcioniralo”, rekao je Milidrag.

Govoreći o daljem radu kazao je kako će vjetar u leđa biti i budućim generacijama koje se školuju za zanimanja tehničkog predznaka, a za čijim je vještinama i znanjima potreba iz dana u dan sve veća. S obzirom na potrebe kao i deficitarnost tehničkih zanimanja najavili su podršku mladima.

“Upravo nam je to i cilj, drastično pomladiti društvo jer unazad dvije do tri godine bilo je stvarno problematično s epidemijom pa je u tom smislu i stagnirao priljev mladih inženjera kojih što više želimo učlaniti i aktivirati. Trendovi u arhitektonskoj i građevinskoj struci uz osnovne tehničke zakonitosti svakodnevno se poboljšavaju, na tržištu se pojavljuju inovativni materijali, a znanost u struci preuzima primat što potvrđuje koncept gradnje posljednjih pedeset godina u cijelom svijetu pa na svakodnevnoj razini postoji potreba za stručnim usavršavanjem odnosno cjeloživotnim obrazovanjem, izrazito u našoj struci”, rekao je Milidrag.

U sklopu daljih aktivnosti najavljeno je skora stručna posjeta nuklearnoj elektrani u  Mađarskoj kao i švicarskom CERN-u u čijem sastavu se nalazi i 27 kilometarski tunel odnosno akcelerator koji znanstvenici koriste za simuliranje „velikog praska”,

DAGIT Vinkovci temeljna članica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera (HSGI-a), a ciljevi rada DAGIT-a su: unapređenje graditeljske, odnosno cjelokupne tehničke struke; promicanje etike inženjerskog poziva; utjecaj na stvaranje javnoga, znanstvenoga i stručnog mišljenja i stajališta o svim bitnim tehničkim, ekonomskim, proizvodnim i drugim pitanjima tehničke struke; briga o cjeloživotnom stručnom usavršavanju; suradnja sa svim organizacijama koje se bave pitanjima bitnima za graditeljstvo; iznošenje stajališta o projektima, elaboratima, analizama, planovima razvoja, zakonskim propisima i školskim kurikulima tehničkih usmjerenja.