Sastanak predstavnika Koordinacije nacionalne manjine sa čelnicima županije

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić primio je predstavnike Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije. Razgovaralo se o aktualnoj problematici, svakodnevnim temama i otvorenim pitanjima s kojima se predstavnici nacionalnih manjina susreću na području Vukovarsko-srijemske županije. U svom prvom susretu sa predstavnicima nacionalnih manjina župan Dekanić je istaknuo da se razgovaralo o pitanjima nacionalnih manjina na koja se može utjecati na županijskoj razini te se osvrnuo na dosadašnju suradnju kao izuzetno dobru. Iskazao je uvjerenje da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

„Cilj nam je upoznavanje s novoizabranim vodstvom Županijske koordinacije nacionalnih manjina, s onim što je Koordinacija radila u proteklom periodu kao i planovima rada do kraja ove godine i onima za narednu godinu“, rekao je Dekanić.

Zamjenik župana Srđan Jeremić iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom s novoizabranim vodstvom županijske Koordinacije nacionalnih manjina na kojem su saslušali njihove potrebe i planove za rad do kraja ove godine.

„Kako prošle godine zbog korone nije bilo moguće održati Dane nacionalnih manjina koji se tradicionalno obilježavaju, održavanje ove manifestacije također je bila jedna od točki današnjeg razgovora. Njeno održavanje se planira u rujnu“, rekao je Jeremić.

O sastanku je govorio i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko -srijemske županije Svetislav Mikerević koji je istakao kako su neka pitanja otvorena i na županijskoj i na nacionalnoj razini.

„Što se tiče kulturnog djelovanja mogu reći da smo zadovoljni. Suradnja sa županijom u proteklom razdoblju je bila dobra te se nadam da će biti još bolja u predstojećem razdoblju. Postoji problem kada je riječ o obrazovanju što se ne rješava od 2015. godine“, rekao je Mikerević.

Zamjenik predsjednika županijske Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije i predsjednik Županijskog vijeća rusinske nacionalne manjine Joakim Erdelji ukazao je na probleme s kojima se susreće rusinska nacionalna manjina.

„Rusinsku nacionalnu manjinu opterećuje nezainteresiranost većine Rusina da se angažiraju na kulturnom, političkom i bilo kojem drugom području. Sve nas je manje, a uz velik stupanj asimilacije moram istaknuti da je puno ljudi umrlo, puno je mladih otišlo raditi u druge sredine, prema zapadnim dijelovima Hrvatske ili u zapadne europske države. Na području Vukovarsko – srijemske županije ostalo nas je malo, sve je manje aktivnosti, mladi su sve manje zainteresirani za rad što nam je najveći problem. Krajem rujna održat će se okrugli stol u Orahovici u organizaciji Saveza Rusina Hrvatske, te ćemo tamo opet pokušati aktualizirati bitna pitanja za rusinsku nacionalnu manjinu“, rekao je Erdelji.