Šampion Otočke kulenijade kulen OPG Đinić iz Starih Mikanovaca

Foto: Google

Šampionom 19. Otočke kulenijade koja je održana danas u Bioekološko edukacijskom centru Virovi, proglašen je kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca. Na natjecanje su prispjela 35 uzorka 21 proizvođača, a nagradu pobjedniku uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima”, rekla je ministrica Vučković.

“Otočka se kulenijada održava već 19. godinu, a od dana kada je pokrenuta pa do danas uspjeli smo održati tu tradiciju, ali i postići i određene pomake u kvaliteti organizacije i provedbe. Od ove godine, na Kulenijadi pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Napravili smo pomak i po pitanju ocjenjivačkog povjerenstva, pa smo u tu svrhu angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te certificirane kušatelje”, rekao je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Foto: Grad Otok