Ružici Marić nagrada za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva

Foto: Đuro Karalić

Muzejska savjetnica u mirovini Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), a nagrada je uručena na svečanosti održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U obrazloženju nagrade podsjeća se kako je Ružica Marić tijekom 1991. i agresije na Hrvatsku, u suradnji s kolegama Gradskog muzeja Vukovar radila na zaštiti muzejske građe i njenog deponiranja u prostore Dvorca Eltz, a u prvim danima agresije fotografiranjem razorenih objekata u Vukovaru stvorila dokumentarnu građu o razaranjima spomenika kulture i o tome izvijestila domaću stručnu javnost.

U progonstvu je nastavila djelovanje u Muzejskom dokumentacijskom centu u Zagrebu na prikupljanju dokumentacije o baštini Vukovara i ratnim razaranjima. 

Sudjelovala je u radu niza komisija koje su se bavile temama zaštite kulturne baštine u oružanim sukobima u organizaciji Ministarstva kulture, Muzejskog dokumentacijskog centra i stručnih komisija UNESCO-a, a kao članica Komisije za pripremu povratka i obnovu Vukovara radila je na stvaranju strateškog dokumenta kao polazišta za projekte povratka i obnove Vukovara.   

Bila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar u progonstvu koji je bio smješten u Muzeju Mimara u Zagrebu te sudjelovala u izvješćima za međunarodne komisije o razmjerima ratnih šteta, a po povratku u Vukovar i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar sve do odlaska u mirovinu.