Ružica Marić u Vukovar donijela nagradu Silletto

VUKOVAR, Oduševljeni pljesak, ruže, šampanjac i slavljenička torta dočekali su u nedjelju navečer ravnateljicu vukovarskog Gradskog muzeja Ružicu Marić u Dvorcu Eltz po povratku iz španjolskog grada San Sebastiana u kojem je u ime Muzeja primila  nagradu Silletto kojom je Europski muzejski forum nagradio vukovarski Gradski muzej za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

“Bila je to prilika da se i sami možemo uspoređivati jedni s drugima jer smo slušali sjajne prezentacije najčudesnijih i najljepših muzeja koji su nastali u poljednje dvije godine. Kada smo radili naš stalni postav bili smo okrenuti našim aktivnostima i potrebama pa smo moguće malo i izgubili relaciju prema onome što se događa u svijetu kada je u pitanju muzeologija ali sada vidimo da smo tu i da radimo vrlo dobro”, poručila je okupljenim vukovarskim poštovateljima kulture je Ružica Marić.

Dodala je kako je članove prosudbene komisije najviše oduševila snaga i entuzijazam koji je Gradski muzej Vukovar pokazao kroz protekle godine kao i eneregija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru, poglavito nakon Domovinskog rata, progonstva i povratka te obnove.

Na svečanosti izbora Europskog muzeja godine za 2016., koja je u subotu navečer održana u San Sebastianu, Gradski muzej Vukovar nagrađen je nagradom Silletto za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove dok je Europskim muzejom godine proglašen je varšavski muzej Polin – Muzej povijesti poljskih Židova.

Vukovarski Gradski muzej, za nagradu Europskoga muzeja godine, kandidirao se u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma zajedno s još  48 muzeja iz 24 europske zemlje, a uz vukovarski muzej iz Hrvatske je nominiranima bila i “Ivanina kuća bajki” iz Ogulina.

ĐURO KARALIĆ