Radovima na aglomeraciji priključak na odvodnju u Privlaci će dobiti dodatnih 900 korisnika

Foto: Đuro Karalić

PRVILAKA, Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na
području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ napreduje u skladu s dinamičkim planom, kako na cjelokupnom području provedbe, tako i u općini Privlaka.

“Ukupna vrijednost radova na sustavu odvodnje otpadnih voda za općinu Privlaka iznosi 39,2 milijuna kuna, a po završetku ovog opsežnog komunalnog projekta na ovom će području biti izgrađeno 18,1 km gravitacijskih cjevovoda, 7,54 km tlačnih cjevovoda, pet novih crpnih
stanica i rekonstrukcija jedne postojeće crpne stanice”, pojasnio je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac koji je danas i obišao radove u Privlaci u pratnji načelnika te općine Darka Galića i voditelja
projekta aglomeracije Dalibora Pavića.

„Iako je situacija s koronavirusom usporila gospodarske procese, mi u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji možemo biti zadovoljni s realizacijom započetih projekata i reći da je protekla godina, u kojoj je samo na projektu Aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna realizirano oko 150 milijuna kuna, za nas bila uspješna te da se radi o jednoj od najboljih realizacija u Hrvatskoj kada je u pitanju vodnokomunalna infrastruktura. Aglomeracija, kao najznačajniji projekt Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, vrlo dobro napreduje i u ovoj godini vidjet ćemo konkretne rezultate onoga što na terenu radimo već dvije godine“, kazao je Ivan Rimac navodeći kako će u općini Privlaka priključke na odvodnju dobiti oko dodatnih 900 korisnika.

Zadovoljstvo radovima izrazio je i voditelj projekta Dalibor Pavić istaknuvši kako su svi projektni elementi ugovoreni i aktivni, te da nabavljena oprema vrijedna više od 10 milijuna kuna koja se koristi za funkcioniranje sustava na distribucijskom području VVK.

Radovi napreduju i na području općine Privlaka tako da će i stanovnici ove općine do lipnja 2022. godine, kada je planiran završetak projekta, imati kvalitetno riješeno pitanje javne odvodnje, potvrdio je načelnik Privlake Darko Galić rekavši kako u cijelom projektu Općina Privlaka sudjeluje s oko 2,5 milijuna kuna.

“Naši mještani dobit će gotovo besplatni priključak na sustav odvodnje, uz plaćanje minimalne naknade od 250 kuna”, kazao je Galić.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,77 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak se financira sredstvima Ministarstva zaštite
okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) te spomenutih jedinica lokalne samouprave (5,85 posto). Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Više informacija o projektu može se pronaći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr.