Radi oštećenja na vijaduktu do daljnjeg za promet zatvorena obilaznica oko Iloka

Foto: Hrvatske ceste

ILOK, Prema informacijama iz Hrvatskih cesta Državna cesta DC2, zapravo obilaznica grada Iloka, zatvorena je za sav promet iz prometno sigurnosnih razloga. Iz Hrvatskih cesta su se tim povodom oglasili priopćenjem za javnost:

“Državna cesta DC2, na dionici br. 014, od cest. stac. km 39+590 do 43+040, na dijelu ceste između (kružnog) raskrižja državne ceste DC2 i županijske ceste ŽC4199 (skretanje za Principovac) i raskrižja državne ceste DC2 sa županijskom cestom ŽC4200 (u blizini graničnog prijelaza Ilok, granica Republike Srbije) zatvorena je za sav promet iz prometno sigurnosnih razloga, tj. zbog novonastalog oštećenja cestovnog objekta, vijadukta „ILOK“ (DC2/di.014/stac. km 40+990), kao i potrebnog vremena za radove na sanaciji cestovnog objekta.

Naime, uslijed utjecaja nedavnih vremenskih nepogoda (jakih kiša), pod djelovanjem velikih količina vode došlo je do naglog urušavanja tla dijela nasipa i šljunčanog klina iza upornjaka vijadukta. Iz tog razloga navedeni vijadukt je prema procjeni stručnih službi upravitelja ceste morao biti zatvoren za sav promet kako ne bi došlo do ugroze sudionika u prometu, kao i daljnjeg propadanja nasipa, tj. oštećenja cestovnog objekta. 

Privremeno preusmjeravanje kompletnog prometa sa državne ceste DC2, obilaznice Iloka, odvijat će se privremenim obilaznim pravcem sa državne ceste DC2 na županijsku cestu ŽC4199 pa lokalnom cestom LC46036 (ulica S. Radića, Ilok) i županijskom cestom ŽC4200 (kroz grad Ilok) do državne ceste DC2 (raskrižje ispred graničnog prijelaza Ilok) i obrnuto.

Prije izvođenja radova sanacije navedenog vijadukta potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju, a nakon toga postupkom javne nabave odabrati izvođača radova na sanaciji vijadukta. Hrvatske ceste d.o.o. nastojat će potrebnu sanaciju cestovnog objekta provesti u najkraćem mogućem vremenskom roku, koji će prvenstveno ovisiti o vremenskim uvjetima, obzirom da se uskoro ulazi u zimsko razdoblje.

Trenutne interventne radove na uspostavi privremene regulacije prometa obavlja ugovorni izvođač radova redovnog održavanja i zaštite državnih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije, tvrtka Cesting d.o.o.

Hrvatske ceste d.o.o. su prethodno o zatvaranju državne ceste DC2 na obilaznici Iloka obavijestile nadležnu inspekcijsku službu, policiju, Grad Ilok, Upravu za ceste Vukovarsko-srijemske županije, HAK, Hrvatski radio, Civilnu zaštitu i druge, izvijestili su iz Hrvatskih cesta”, navodi se u priopćenju.