Rad kazališta izvan Zagreba od iznimne je važnosti za opstanak i razvoj hrvatskog glumišta

VINKOVCI, Novoizabrana predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), Perica Martinović, u namjeri da nastavi ideju Upravnog odbora Društva o decentralizaciji hrvatskoga glumišta, iskoristila je održavanje 23. festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi okupila Upravni odbor upravo u jednom od gradova u kojima se održava Festival – u Vinkovcima.

Na sjednici je predočena dubinska analiza sličnosti i razlika financijskih i umjetničkih mogućnosti i uvjeta rada (zaposleni u  ansamblu – tehničko i umjetničko osoblje itd.) u kazalištima u Zagrebu u odnosu na kazališta izvan Zagreba. Razgovaralo se o mogućim idejnim rješenjima za bolju komunikaciju, suradnju i djelovanje kazališta sa željom za unapređenjem rada cjelokupnog hrvatskog glumišta te jačanja pozicije i dostojanstva struke, izvjestio je HDDU..

Predloženo je da se mladim dramskih umjetnicima omogući dvogodišnji angažman u kazalištima izvan Zagreba. Taj bi angažman trebala, uz lokalne gradove, sufinancirati i država u određenom postotku. Ukoliko je gradovima izvan Zagreba stalo da imaju kvalitetan i “pomlađen” kulturno-kazališni  program, zasigurno će pronaći financijska sredstva za osiguravanje stana i hrane za mlade dramske umjetnike, dok bi Ministarstvo kulture RH sudjelovalo u sufinanciranju plaća. Takav bi program pokazao da kazalište postoji tamo gdje su glumci, a ne samo u Zagrebu, te bi bio s jedne strane koristan mladima, a s druge bi revitalizirao kulturnu, prvenstveno kazališnu ponudu izvan Zagreba.

Poteškoće u radu s kojima se susreću kazališta izvan Zagreba su rješive te na njihovom rješavanju treba ustrajati jer je rad kazališta izvan Zagreba od iznimne važnosti za opstanak i razvoj hrvatskog glumišta. Upravni odbor HDDU-a zaključio je i poručio mladim dramskim umjetnicima da je Hrvatska (pre)mala zemlja da bi gradovi izvan Zagreba za njihov umjetnički rad bili (pre)daleko, navode iz HDDU.

ĐURO KARALIĆ