Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić za opstanak županija

VINKOVCI, U organizaciji Hrvatske zajednice županija na središnjem vinkovačkom gradskom trgu Bana Josipa Šokčevića u subotu je upriličeno druženje s građanima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i pročelnika upravnih odjela Vukovarsko-srijemske županije, a sve s ciljem kako bi građani dobili informacije o decentralizaciji, reformi regionalne (područne) i lokalne samouprave i koje promjene bi se mogle dogoditi u svakodnevnom životu građana.

“Županije u sadašnjim terotorijalnim granicama moraju opstati, a razloga je za to više, od povjesnih, političkih i ekonomskih”, kazao je tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dodao je kako se zalaže za decentralizaciju koja bi županijama dala veće ovlasti.

“Smatramo da županije trebaju ostati i jačati i da je to bolje za naše građane dok stvaranje regija ne bi bilo dobro”, ocjenio je.

Kada je pak riječ o opstanku općina, po njemu, najbolja “varijanta” bi bila dragovoljno udruživanje pojedinih općina u zajedničkom rješavanju određenih poslova.

Galić se također založio da izmjene zakona o regionalnom razvoju kako bi se sve općine u Hrvatskoj izjednačile u razvoju jer, kako je pojasnio, na istoku Hrvatske u Domovinskom ratu stradale su mnoge općine, neke gotovo i uništene, i nije u redu da se takve općine stavljaju u isti rang s općinama u drugim dijelovima Hrvatske, koje rat nisu osjetile i normalno su se razvijale.

Nazočan druženju s građanima bio je i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić za kojega je reforma lokalne samouprave potrebna.

“Stvar je u tome da se mora jasno odrediti što svaka općina mora imati i kakvi su financijski kapaciteti pojedinih općina. Važno je da Vlada omogući ravnomjerni razvoj svih općina u Hrvatskoj”, kazao je Karlić.

ĐURO KARALIĆ