Put Zagreba krenuo kamion s 3,5 tona viškova proizvoda kao pomoć ugroženim građanima

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Vukovarsko – srijemska županija na originalan način odlučila je kroz istu akciju pomoći domaćim poljoprivrednicima i OPG-ima, koji imaju viškova proizvoda, građanima u potrebi u županiji kao i stradalim građanima nakon potresa u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Djelatnici županije kao i županijskih tvrtki i ustanova odrekli su se uskrsnica i na taj način osigurali sredstva za otkup viškova poljoprivrednih proizvoda. Osigurano je na taj način 500.000 kuna od kojih će proizvoda u vrijednosti od 300.000 kuna biti podijeljeno građanima u potrebi na području županije, a oko 200.000 građanima Zagreba i Zagrebačke županije. Otkupljeni su proizvodi poput jaja, suhomesnatih proizvoda, salate, mladog luka, gljiva, povrća…

„Pomoć je kao mjera sprječavanja širenja bolesti COVID-19 ali i otkup proizvoda  naših malih proizvođača poljoprivrednih proizvod, prikupljena posredstvom županijske tvrtke Agro-klaster d.o.o.“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

Tim povodom danas je u skladištu Crvenog križa Vinkovci natovaren prvi kamion s prikupljenom robom koji je upućen za Zagreb. Prema riječima direktora Agro – klastera Zdenka Podolara utovareno je oko 3,5 tone različitih proizvoda.

„Radi se o hvale vrijednoj mjeri jer u isto vrijeme pomažemo našim poljoprivrednicima i OPG-ima s viškom proizvoda, građanima županije u potrebi kao i građanima u potrebi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Sada smo otkupljivali one proizvode koji se moraju sada prodati da ne propadnu, a kasnije ćemo otkupiti i druge ako bude viškova. Dio proizvoda koji mogu stajati sačekati će neka bolja vremena za prodaju“, rekao je Podolar.

Prilikom utovara kamiona ravnatelj vinkovačkog Crvenog križa Branko Tomić podsjetio je kako je upravo zagrebački Crveni križ bio taj koji je prvi pomogao stradalima u katastrofalnoj poplavi u županjskoj Posavini 2014. godine kao i da je ovo još jedan način koji potvrđuje da je Crveni križ uvijek tamo gdje je ljudima potrebna pomoć. Kazao je i kako je ovo jedan od načina da se ljudima u potrebi pomogne i osigura dio potreba pred predstojeći Uskrs.