Pupovac: Europa može biti i Evropa

Milorad Pupovac
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru je održana završni skup SDSS-a pred Euro parlamentarne izbore koji se održavaju u nedjelju. Bila je ovo prilika da se još jednom okupljenima predstave kandidati s liste SDSS-a.

„Ne možemo očekivati da će drugi govoriti u naše ime, to možemo samo mi. Ova kampanja je priča o slobodi i miru, da nitko ne pomisli da na našu zemlju ima više prava od nas. Važno je da pokušamo kontrolirati tokove u europskim i hrvatskim okvirima. Imali smo previše neuspjeha u zadnjih trideset godina, potreban nam je jedan uspjeh da na tome napravimo čvrst temelj na kojem ćemo dizati novu generaciju“, poručio je nestranački kandidat liste SDSS-a Dejan Jović.

Naglasio je i da je jedna od glavnih poruka kampanje mir, upravo zato što je mir razlog zašto je formirana Europska unija.

„Europa je nastala kao odgovor na stravični nacionalizam koji je zapalio europski prostor dva puta u jednom stoljeću. Dva su razloga zašto nismo uspjeli sačuvati mir, bio je slomljen europski poredak, drugi je pobjeda nacionalizma povezana s nasiljem. Dijelom je i naša krivica što nismo uspjeli sačuvati mir. Nije potpuno nemoguće da Europa ponovo krene putem nacionalizma, postoje tendencije da se ona uništi i da se zatru prava manjinama. Europa je antiratni projekt, ona mora opstati kao branitelj svih europskih naroda, posebno manjina“, rekao je Jović.

Nositelj liste Milorad Pupovac kazao je da u političkom životu SDSS-a postoje tri važne točke.

„Proces mirne reintegracije 1997. je bio prekid u našim gubicima i prvi dobitak koji smo uspjeli osigurati. Taj dobitak je bio naš politički početak kad su ljudi dobili državljanstvo, kad su počeli vraćati i uključivati u institucije. Drugi važan događaj je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kada je dotad ova prezrena zajednica koja nije bila puštana na miru, dobila šansu da bude dio europskog projekta u ovoj zemlji i ovoj regiji. Treći događaj su ovi izbori“, rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru rekavši da kada se događalo nasilje nad ćirilicom europska  komesarica za kulturu rekla je da to nije pitanje Europe, a što je drugo ako nije pitanje elementarne ravnopravnosti?

„Ova stranka je odlučila to promijeniti s ovom kampanjom, s ovim omraženim sloganima i s omraženim pismom odlučili smo mijenjati Hrvatsku i tek smo počeli – kazao je i pokazao na majicu sa sloganom Europa je i и Европа“, istakao je Pupovac.

Izrazio je i želju da Dunav postane simboličko mjesto povezivanja dva naroda, hrvatskog i srpskog.