Pučko otvoreno učilište Vinkovci priveli kraju svoju “Nadogradnju”

Foto: Pučko otvoreno učilište Vinkovci

VINKOVCI, Nakon pune dvije godine Pučko otvoreno učilište Vinkovci završili su svoj projekt ʺNadogradnja za učilište 21 stoljeća kroz Learn&Leadʺ. Ovaj europski projekt financiran kroz Erasmus+ najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, službeno je započeo s provedbom 1. kolovoza 2020., a završio 31. srpnja 2022., dok  je partner POU-u Vinkovci na ovom projektu bila škola Harmony Academy iz Trnave, Slovačke.

Kako je ovo projekt tipa KA1 mobilnosti za osoblje projekt je obuhvaćao edukacijski, stručni i praktični aspekt ostvaren kroz šest mobilnosti Učilišta u Slovačkoj. Stručne edukacije temeljile na dva temeljna područja – primjeni najmodernijih pristupa nastavi s jedne, te razvoju naprednih menadžerskih i liderskih vještina članova tima s druge strane.  Stručno usavršavanje nastavnika i administracije Učilišta ključno je za razvoj novih obrazovnih programa koji će pridonijeti razvoju lokalnih zajednica Vinkovaca i Vukovara, te mladima omogućiti dodatnu konkurentnost na tržištu rada.

“Želimo postati sretna škola, odnosno moderan i efikasan kolektiv zadovoljnih ljudi s ciljem prenošenja takvog principa rada na naše partnere i korisnike u lokalnoj zajednici u svrhu razvoja svih zainteresiranih”, rekao je Berislav Božanović, ravnatelj POU Vinkovci.

Nakon završenih mobilnosti nastavnici sudionici mobilnosti su razvili inovativni pilot tečaj engleskog jezika specijaliziran za turističke vodiče i proveli ga u suradnji s lokalnim zajednicama gradova Vinkovaca i Vukovara,  te lokalnim partnerima: Turističkom zajednica grada Vukovara, Turističkom zajednicom grada Vinkovaca, Turističkom zajednicom općine Nijemci, Vu Life centrom, PRONI centrom za socijalno podučavanje i licenciranim turističkim vodičima. U besplatni pilot tečaj koji je povezao jezično učenje i turizam zbog ograničenih uvjeta i Covid-19 mjera bilo je uključeno 10  vodiča od kojih je 5 tečaj i završilo. POU Vinkovci će poučeno ovim iskustvom tako građanima Vinkovaca i Vukovara u budućnosti nuditi programe koji će pomoći u povećanju njihovih širih kompetencija kroz učenje jezika i postizanju veće konkurentnosti na tržištu rada.Ovaj je projekt samo prvi u nizu planiranih projekta koji će biti usmjeren na dobrobit i razvoj lokalne zajednice i gospodarstva na područjima gradova Vinkovaca i Vukovara.  Ukupna vrijednost projekta u trajanju od 24 mjeseca je bila 10.530 EUR i u potpunosti se financirao iz EU fonda.

Upravo kroz ovaj projekt i uspješnu suradnju sa slovačkim kolegama POU Vinkovci postalo je dio mreže Learn&Lead centra za inovacije te širi svoje područje djelovanja na stručno usavršavanje nastavnika.  Od 22.kolovoza do 3.rujna POU Vinkovci u svojoj podružnici u Vukovaru educira prvu skupinu od 15 slovačkih nastavnika škola stranih jezika.