“Bite of paradise” najbolji fillm u regionalnoj konkurenciji 16. DORF-a, nagrada za životno dijelo Stjepanu Jimmyju Staniću

Foto: DORF

Dodjelom nagrade za najbolji film u regionalnoj konkurenciji, u Vinkovcima je večeras završio 16. Festival dokumentarnog rock filma DORF, a odlukom stručnog žirija ta je nagrada pripala hrvatskom filmu “Bite of paradise”, autorice Magde Mas.

O najboljem DORF 2022 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Zoran Kubura (novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Indexi“, predsjednik žirija), Marijana Bošnjak (direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, krizna menadžerica i djelatnica u kulturi) te Boris Sekulić (kipar, designer, filmski autor…).

Prikazano je ukupno osam glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Poljske i Velike Britanije, od kojih je pet imalo hrvatsku, a jedan film svjetsku premijeru. Tradicionalno, bio je i popratni OFF DORF program, a uvodno su održane i 10. Antičke filmske večeri.

Prema mišljenju žirija „Dokumentarni film “Bite of paradise”, autorice Magde Mas, povesti će vas na intimno putovanje sa reggae bendom “Brain Holidays” na izvorište, u Jamajku. Od prve minute imate dojam da ste tamo, zajedno s njima. Ovo je kratka priča o svojevrsnom hodočašću ekipe zanesenjaka iz Hrvatske, koji nakon višemjesečnih priprema, odlaze u Kingston snimiti album u legendarnom studiju Bob Marleyja, Tuff Gong. Jednostavno, ali ne i banalno poredana priča, sa mnoštvom dokumentarističke građe koja je zanatski posložena, čine ovaj film koncepcijski i izvedbeno najuspješnijim na ovogodišnjem DORF-u. Kompletna radnja filma odvija se organski i spontano, a dvije paralalne priče se dobro prepliću, ne remeteći jedna drugu, već naprotiv, nadopunjujući se fino do kraja. Nagradu za najbolji film žiri dodjeljuje filmu koji nam je pored svoje putopisne dimenzije ponudio insajderski uvid glazbenika-u-studiju, pri čemu je ostao zabavan, nepretenciozan, a sadržajno i estetski čist“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje žiri dodjeluje filmu „Vlajternativa itd.“ autora Ante Storića.

Nagradu za životno djelo DORF je ove godine dodijelio glazbenom velikanu Stjepanu Jimmyju Staniću.

“Ovom nagradom mu se želimo zahvaliti za sve ove divne godine, pozitivan stav, impresivan broj velikih uspješnica i jedinstvenim nastupima uživo. Jimmy Stanić je podigao letvicu visoko i pokazao nam svojim primjerom kako se može uživati u svemu što život donosi, uvijek uz fini humor i zahvalni smo na bogatoj ostavštini, glazbenoj i onoj drugoj, važnijoj – always look on the bright side of life pristupu životu. Radujemo se novim diskografskim projektima, ali prije svega koncertima”, kazao je osnivač i umjetnički direktor DORF-a Toni Šarić.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Damir Avdić.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Keith Kitz, profesor grafičkog dizajna iz Bostona (SAD) i autor brojnih radova nagrađivanih širom svijeta, inače redovan suradnik kultnog magazina 46pgs.

Za vizualni identitet zaslužan je bio Martin Peranović, mladi dizajner iz Otoka.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2022. organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.