Pučka pravobraniteljica Lora Vidović boravi ovaj tjedan u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, VUKOVAR, Stanovnici Vukovarsko-srijemske županije koji smatraju da su im ugrožena ili prekršena ljudska prava ili da su diskriminirani, moći će ovoga tjedna o svojim problemima razgovarati s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i njezinim savjetnicima.

Pravobraniteljica će se s građanima susresti u četvrtak, 31. kolovoza u 18 sati, na tribini koju organizira u Općinskoj narodnoj knjižnici u Babinoj Gredi. Na njoj će, nakon kratkog predstavljanja rada institucije, odgovarati na pitanja iz svih područja nadležnosti.

Savjetnici će primati pritužbe građanau Vukovaru (30. kolovoza od 10 do 12 u zgradi Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1), Borovu (31. kolovoza od 10 do 12 uVijećnici Općine Borovo, Glavna 3), Vinkovcima (31. kolovoza od 13 do 15 Velikoj gradskoj vijećnici, ulica Bana J. Jelačića 1), Otoku (1. rujna od 11 do 13 u Gradskoj vijećnici, Trg kralja Tomislava 6A – prvi kat) te u Gunji(1. rujna od 14:30 do 16:30, na adresiVladimira Nazora 317b).

Primanje građana, obilazak terena i razgovori s nadležnim tijelimai drugim dionicima dio su aktivnosti pomoću kojih će se pravobraniteljica i njezini suradnicidetaljnije upoznati sa problemima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj će boraviti od 30. kolovoza do 1. rujna. Peta je to županija koju će obići, nakon Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Zadarske i Sisačko-Moslavačke.

O do sada uočenom stanjuu ruralnim područjima izvijestila je Hrvatski sabor u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2016. godinu. U njemu se nalaze i preporuke za uklanjanje sustavnih problema, među kojima i one vezane uz neravnomjeran regionalni razvoj, poput osiguranja dostupnosti pitke vode, zdravstvenih i ostalih javnih usluga stanovnicima te potrebu uključivanja jedinica regionalne i lokalne samouprave u pripremu propisa i javnih politika koje se na njih odnose.