Prvi od do sada najavljenih 339 riječnih kruzera pristao kod Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prvi od 339 najavljenih putničkih brodova uplovio je u Vukovar, a riječ je o jednoj od najznačajnijih tvrtki ove industrije – Viking River Cruises. Brodom naziva „Viking Lif“ u Vukovar je uplovilo 100 putnika koji 10 dana plove od Budimpešte do Bukurešta, a svoje poslijepodne provesti će u Vukovaru.

„Drago nam je što najave za ovu godinu možemo usporediti s rekordnom 2019. godinom kada je u Vukovar uplovio 351 kruzer. Veseli nas činjenica da se u ovim izazovnim vremenima kruzing oporavlja. Dunav je naš potencijal u turističkom smislu, a razvoj vukovarskog turizma prate izuzetno dobre brojke koje smo zabilježili i protekle godine u vidu dolazaka i noćenja turista“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Podsjetimo kako je Vukovar u 2022. godinu ušao s odličnim turističkim rezultatima. Prošle godine posjetilo ga je više od 11,5 tisuća gostiju, a ostvareno je 27,5 tisuća noćenja. U 2021. godini otvoreno je i šest novih smještajnih objekata, pa ih je danas u Vukovaru ukupno 52 s više od 1.040 kreveta.

Jednako tako, temeljem recenzija gostiju koji su prošle godine posjetili Vukovar kvaliteta turističke ponude i usluge u Vukovaru ocijenjena je s visokih 93.41%, čime je za 1.48% nadmašena ocjena iz 2020. godine.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako ove godine Vukovar bilježi okruglu obljetnicu – 20 godina od uplovljavanja međunarodnih kruzera u riječnu luku Vukovar.

„2002. godine pristao nam je prvi kruzer, a danas ih imamo 339 najavljenih za ovu godinu. Imamo razloga biti optimistični po pitanju kruzing sezone koja završava sredinom studenog, naravno, ukoliko krizna globalna situacija na to ne bude znatno utjecala“, kazala je Sekulić.

Dodaje i kako vukovarske turističke atrakcije poput muzeja ove sezone bilježe veći broj najavljenih organiziranih dolazaka.