Dok čekaju poboljšanje poduzetničke klime, u vinkovačkoj Ljutoteci kuju planove i smišljaju novi, najljući umak

Foto: Luka Draženović

VINKOVCI, Probleme koje pandemija koronavirusa uzrokuje poduzetničkim aktivnostima u Hrvatskoj, osjećaju itekako i u OPG Ištvan iz Vinkovaca, koje je 2017. pokrenulo Ljutoteku u kojoj proizvode ljute čili umake i ljute ajvare.

“Otkako je krenula pandemija, ljudi uglavnom kupuju ono što im je najpotrebnije u domaćinstvu, dok ljuti umaci sigurno ne spadaju u namirnice koje su neophodne u našim domovima. Zato nam je prodaja pala, poglavito i jer su otkazani i svi sajmovi na koje smo imali namjeru ići”, kaže Dinka Ištvan koja zajedno s ocem Zvonkom proizvodi najljuće vinkovačke umake.

Po njezinim riječima, proizvode Ljutoteke moguće je, međutim naručiti online preko web shopa, www.ljutoteka.com i Facebook i Instagram stranice Ljutoteke.

“Svaki naš proizvod sadrži minimalno 50 posto chili paprike i ona je osnova za sve što radimo, a kuhamo sve ručno dok se ozbiljnije ne posvetimo modernizaciji kuhinje”, napominje ova mlada Vinkovčanka navodeći kako Ljutoteka proizvodi osam vrsta ljutih umaka, od blagih do jako ljutih, od različitih soprti chili papričica.

Uglavnom su to one najpopularnije poput Habanero, Jalapeno, Carolina Reaper koja slovi za najljuću papričicu i ostale vrste.

Foto: Luka Draženović

Dinka podsjeća kako se ljute paprike sade početkom veljače, a sjeme mora biti u zatvorenom prostoru na temperaturi od 25 do 28 stupnjeva, a nakon što biljka nikne drže se pod rasvjetom. Početkom svibnja sadnice se stavljaju u plastenik, te nakon toga idu u zemlju. Prvi plodovi se beru već u srpnju i beru se sve do studenoga.

Pored umaka, Ljutoteka u ponudi trenutačno ima i mljevenu chili papriku, a kada dođe sezona ponuda će se proširiti i na kisele ljute papričice, te ajvar.

U budućnosti u planu je novi, najljući umak u koji Ištvanovi namjeravaju staviti ekstrakt kapsaicina koji je sastavni dio chili paprike. Nedavna istraživanja su pokazala da kapsaicin može pomoći ljudima pri smanjenju tjelesne težine tako što smanjuje apetit, poboljšava metabolizam i sprječava formiranje masnih stanica. Kapsaicin iz ljute paprike djeluje i analgetski pa se koristi u preparatima za bolove u mišićima i zglobovima, ali i glavobolje i migrene.

Dok se ti planovi ne ostvare, poklonici ljutog, ljućeg i najljućeg mogu uživati u Ljutotekinim umacima Jalapeno šljiva, Ljutika, Carolina, Medeni, Borg, Višnja, Habanero i Đumbir Habanero, napravljenim kako bi zadovoljili nepce svakog ljubitelja ljutih umaka i jela, kojima slavonska kuhinja itekako obiluje.