Projekt Gimnazije Vukovar: Uz STEM sve više raSTEM

Foto: Gimnazija Vukovar

VUKOVAR, Gimnazija Vukovar pokreće projekt koji će omogućiti učenicima upoznavanje sa svijetom robotike i programiranja i to kroz njima poznate edukativne i zabavne LEGO Mindstorms EV3 komplete. LEGO kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek su bile u području interesa djece različitih uzrasta. LEGO kockice potiču maštu, kreativnost i nadasve inovativnost. Djeci je u svijet programiranja najlakše kročiti kroz igru. Stoga smo odlučili spojiti ova dva interesna područja i igrajući se kockicama programirati vlastite robote. Iz Gimnazije Vukovar pojašnjavaju kako je prva faza projekta podrazumijevala edukaciju učenika i nastavnika te je stoga i prvi korak bio ostvariti suradnju sa Udrugom Osijek Software City i članom udruge profesorom Filozofskog fakulteta Jakopec Tomislavom koji je unutrag nekoliko godina održavao predavanja u školama o Lego Mindstorms EV3 robotima.

„Sada njegove studentice održavaju radionice u osnovnim školama pod nazivom RoboCode kako bi zainteresirale učenike za robotiku i informatiku. Uputili smo mail u kojem smo naveli našu želju za suradnjom i vrlo brzo stigao nam je potvrdan odgovor.Naše edukatorice, Ana Leh, Jelena Duvančić i Dajana Stojanović, ponudile su termin radionice i u roku tjedan dana od našeg iskaza za suradnjom, radionica je održana“, navode iz Gimnazije Vukovar.

Početkom ovoga tjedna učenici 2c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja prisustvovali su i aktivno sudjelovali u radionici u kojoj su dobili priliku ovladati matematičkim i logičkim razmišljanjem te upoznati se sa mogućnostima programiranja korštenjem Lego Mindstorms EV3 Software-a. Programiranje se temelji na “drag and drop” sučelju koje olakšava razumijevanje logike samog programa. Djeca bez prethodnog znanja iz područja programiranja, lakše savladavaju osnovne algoritamske konstrukcije: slijed, grananje i petlje, određuju vrijednosti varijabla, upoznaju se sa simbolima dijagrama toka, implementiraju brojače određenih događaja u program. Zadaci tako kombiniranjem jednostavnih principa robotike i LEGO kockica obuhvaćaju informacije iz područja znanosti (područja fizike, tehničkog odgoja-senzori), tehnologije (bežična komunikacija, načini dijeljenja i pohranjivanja informacija), inženjerstva (osmišljavanje zadataka, realizacija, testiranje i dokumentiranje vlastitih rješenja) i matematike (koordinatni sustav, mjerenja i mjerne jedinice….) a rješenja zadataka pokazuju konkretnu primjenu npr. potpuno funkcionalni model robota koji izvršava automatizirane zadatke.