Neobičan hobi Gorana Popovića – dekorativno rezbarenje lubenica

Foto: Goran Popović

MOHOVO, Prije nekoliko godina Goran Popović , 26-godišnji kuhar iz Mohova, vidio je na internetu kako se dekorativno uređuje lubenica samo uz pomoć noža. Nije mu puno trebalo da i on se okuša te da mu dekorativno rezbarenje lubenica postane jedan od hobija. Govoreći o počecima kaže kako mu je sve to bilo novo i po malo zahtjevno ali i da mu se svidjelo. Prva izrezbarena lubenica izgledala je dobro, a kako kaže, svaka slijedeća bila je još bolja i ljepša.

„Bavim se ovim hobijem sada već neke tri godine i sviđa mi se. Rezbarim lubenice po potrebi za proslave, svadbe, rođendane, krštenja i slično, odnosno kada me prijatelji i obitelji pitaju. One su uvijek posebna atrakcija na proslavama, a najveći problem je što ih nitko ne pojede jer je svima žao načeti ih“, kaže Popović.

Pojašnjava kako je u početku radio sa svojim noževima ali i da je ubrzo, slijedom uputa s interneta, kupio set noževa idealnih za ovakav hobi. Neophodno da noževi za rezbarenje budu izuzetno oštri i tanki kako bi se moglo s njima lakše raditi i praviti željene dekoracije.

„Najčešće rezbarim polovicu lubenice pri čemu su najbolje one s tankom korom jer se lakše rezbare. Prije nego počnem skinem koru i onda željenu dekoraciju rezbarim preko svijetlog dijela kore. Ponekad, u zavisnosti od ideje što rezbarim, ostavim i koru lubenice. Na taj način nastaju razni motivi poput ruža, mladenaca, mamuta… Pri tome je idealan spoj bijele i crvene boje lubenice s crnim košticama pa i zelenom korom ako je se ostavlja“, rekao je Popović.

Dodaje i kako mu je za dekorativno rezbarenje lubenice potrebno i do 2 sata i da najčešće sve radi iz glave izuzev nekih posebnih zahtjeva kada prethodno napravi shemu i po njoj onda radi.

„Sve to izgleda komplicirano ali nije. Kada čovjek uđe u to vidi da i nije to toliko teško. Treba imati malo dara i dosta strpljenja i živaca“, zaključio je Popović.