Proizvodi hrvatskog seljaka i na vinkovačkoj tržnici

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, GTG Vinkovci d.o.o. u suradnji sa Gradom Vinkovci, Poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom Vinkovci i Udrugom Hrvatskih tržnica izvršili su na vinkovačkoj Gradskoj tržnici certificiranje poljoprivrednih gospodarstava  i uporaba oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ na koje pravo imaju poljoprivredna gospodarastva koja proizvode i prodaju vlastite proizvode, te koriste tržno mjesto na Gradskoj tržnici u Vinkovcima.

Certificirano je 47 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a dio njihpvih vlasnika na tržnici je u subotu  obišao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, uručivši im certifikat, majice, kape i pregače s oznakom “Proizvodi hrvatskog seljaka”.

“Vjerujem da ćemo preko njih mi potrošači doći do nekakve domaće, zdrave hrane, da će svaki kupac znati što će imati na svom stolu, ali i da ćemo tako potaknuti naša domaća obiteljska gospodarstva koja će sigurno na taj način podići i svoju proizvodnju, te dati i priliku možda nekim drugima da se afirmiraju u tom smjeru. Domaći proizvod je nešto vrlo bitno za grad, županiju, državu i mi možda nismo ni svjesni da je to ista borba kao reprezentacije Hrvatske kada se borimo za svoj proizvod, za svoje gospodarstvo” , poručio je gradonačelnik Bosančić.

Pojasnio je kako je svrha certificiranja da certificirani proizvođač na Gradskoj tržnici može nuditi na prodaju proizvode koje je sam proizveo, a da kupcima odnosno potrošačima pomoću certifikata dokaže da je ponuđenu robu sam proizveo i da su kupili domaći proizvod.

Certificiranim proizvođačima obveza je da na prodajnom mjestu izvjesi presliku certifikata na vidljivom mjestu, te su dužni opremu koja im je uručena nositi tržnim danom, iz razloga da bi se potrošačima olakšalo njihovo pronalaženje.