Prisjećanjem na žrtve Veleprometa i Ovčare završava program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

VUKOVAR, Odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u Veleprometu (9,30 sati) kao i žrtvama ubijenima na Ovčari (13 sati) u Vukovaru danas završava obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u kasno ljeto i jesen 1991. godine.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Prema podacima vukovarske bolnice, u Vukovaru su ubijena ili poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila.

Svima njima od 13. studenoga nizom komemorativnih programa odaje se počast dok je središnji program održan na godišnjicu sloma obrane grada, 18. studenoga, kada je ulicama grada u Koloni sjećanja prošlo oko 65.000 domoljuba uz cijeli državni vrh.

Danas će se odati počast žrtvama ubijenima u logoru na Veleprometu kroz koji je prošlo oko deset tisuća ljudi, a prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ubijeno ih je oko 700. U 10,15 sati s Memorijalnog groblja krenuti će 11. mimohod u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovisnkog rata prema Ovčari na kojoj će se odati počast 200 ubijenih ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

U večernjim satima (18 sati) u Gradskoj knjižnici održat će se Novinarsko-književnički susreti “Grad – to ste vi” u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar, Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.