Dvije nove poučne staze u gradu Vinkovcima ukupne vrijednosti gotovo 1.5 milijuna kuna

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao je dva nova ugovora o financiranju
projekata Poučna staza Trbušanci i Poučna staza Sopot. koje je pripremila i prijavila na natječaj za
provedbu Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih
ekosustava“ – provedba tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale
manje infrastrukture“ Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. u suradnji s gradskim
upravnim odjelima.

Projekt Poučna staza Trbušanci ukupne je vrijednosti 742.204,50 kuna, a projekt Poučna staza Sopot
739.267,10 kuna te su financirani u 100% iznosu. Cilj projekata je podizanje svijesti o važnosti šuma i očuvanju njihove bioraznolikosti te promocija zdravog načina života i aktivnog provođenje slobodnog vremena u prirodi, poručuju iz gradske uprave.

Ulaganjem u izgradnju, uređenje i opremanje poučnih šumskih staza želi se ukazati na važnost očuvanja prirode i zaštite okoliša kao i upoznavanje sa šumskim staništima, životinjskim i biljnim vrstama na ovom prostoru.

Kroz projekt će se urediti poučne staze na lokacijama Trbušanci i Sopot namijenjene šetnji i rekreativnom biciklizmu, izgraditi će se pergole i vidikovci, postaviti će se sprave za rekreaciju odraslih i djece, drvene ljuljačke, stolovi i klupe. Cijelom dužinom staze bit će postavljeni poučni paneli ( table ) koji će opisivati biljne i životinjske vrste ovog područja, navode iz Grada Vinkovaca dodajući kako će se realizacijom ovih projekata poboljšati dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe, doprinijet će se povećanju broja posjetitelja, te će se podignuti svijest šire lokalne zajednice o važnosti zdravog i aktivnog načina života.