Pripadnicima Hrvatske vojske dodijeljeni stanovi u Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Uoči svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr.Franjo Tuđman“, petorici pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade  u srijedu su uručeni ključevi stanova novoizgrađenog višestambenog objekta u Vukovaru.

Naime, projekt stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske čije je radno mjesto upravo vojarna u Vukovaru, projekt je Ministarstva obrane Republike Hrvatske u suradnji s Gradom Vukovarom i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Ključeve stanova petorici pripadnika Hrvatske vojske uručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, vukovarski gradonačelnik Ivana Penava i zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Ivan Liović.

Pripadnicima HV-a dodijeljeni su kadrovski stanovi na korištenje najmom počevši s 26. lipnjem ove godine, a ministar Krstičević uručivši im rješenja kazao je: „Ova Vlada i Ministarstvo obrane sustavno ispunjavaju svoja obećanja. Ovom dodjelom potvrđujemo da je nam je čovjek – vojnik u fokusu. Doveli smo Hrvatsku vojsku u Vukovar, a sada dovodimo i hrvatskog vojnika u njegov dom. Ove godine planiramo zbrinuti još deset naših vojnika s obiteljima, a druge godine još 20. To je rezultat izvrsne suradnje Ministarstva obrane s Vukovarom s kojim je Hrvatska vojska neraskidivo povezana“.

Također, naglasio je kako je ova dodjela u Vukovaru, početak šireg projekta rješavanja stambenog pitanja za pripadnike Hrvatske vojske u gradovima u koje su se vratili.

„Vraćamo dostojanstvo hrvatskom vojniku i osjećaj sigurnosti hrvatskim građanima, koji i danas najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci“, zaključio je ministar Krstičević i zahvalio vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji.

Cijelim projektom zadovoljan je i general Šundov i kaže, vjeruje da će hrvatski vojnici svojim radom i dalje podizati izvrsnost Hrvatske vojske i služiti joj na čast i ponos.

„Ovo je samo još jedan dokaz da skrbimo za svoje ljude i veliko hvala ministru obrane, vukovarskom gradonačelniku i središnjem državnom uredu za sve napore koje smo  zajedno uložili da obradujemo ove ljude. Današnji dan uljepšala mi je reakcija obitelji našeg dočasnika kada je vidjela stan u kojem će živjeti, to su zaista neprocjenjivi trenuci, želim im od srca da uživaju“.

Penava: Povratak Hrvatske vojske u Vukovar za nas je povijesni događaj

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava također je istaknuo kako je izuzetno zadovoljan još jednom uspješnom suradnjom Grada i Hrvatske vojske i kako kaže, osim pripadnika Hrvatske vojske u novoizgrađenim objektima, novi dom pronaći će i kadrovi potrebni Gradu Vukovaru: liječnici, stomatolozi, defektolozi, magistri kemije i drugi.

„Sve ovo što se događa je upravo zahvaljujući izuzetnom zalaganju Ministarstva obrane i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zahvaljujući njima stojimo pred ovom novoizgrađenom zgradom”, rekao je vukovarski gradonačelnik i dodao: „Ovo je jedna izvrsna priča u našemu gradu, kontra svih onih priča o iseljavanju i negativnim trendovima. Zahvaljujući ovoj sinergiji, cijeli proces uspjeli smo dovršiti u vrlo kratkom vremenu. Mladi su naša budućnost i zato sam sretan što vidim ove mlade vojnike koji će sa svojim obiteljima živjeti u našemu gradu. Dolazak HV-a u Vukovar je nešto monumentalno i povijesno za naš gradi i učinci ne bi došli toliko do izražaja da ih nismo stambeno zbrinuli i omogućili im život upravo ovdje u Vukovaru“.

Pripadnici Hrvatske vojske: Velika je čast među prvima dobiti stan u Vukovaru

Razvodnik Dejan Dodiković jedan je od petorice pripadnika Hrvatske vojske kojem su uručeni ključevi novog stana i kako kaže, veseli se životu  i radu u Vukovaru gdje će živjeti sa suprugom i dvoje djece.

„Inače živim u Vinkovcima i moram priznati, ponosan sam što sam kao pripadnik Hrvatske vojske dobio ovaj stan i što se ovime pokazalo kako Ministarstvo obrane zaista drži do svojih obećanja. Sretan sam što ću moći s obitelji živjeti u herojskom gradu Vukovaru s kojim je Hrvatska vojska zaista neraskidivo povezana“, rekao je razvodnik Dodiković.

Na činjenicu kako će od danas živjeti i raditi u Vukovaru, ponosan je i satnik Josip Bodalec.

„Hrvatska vojska ovime je pokazala kako se brine o svojim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Početak je bilo preseljenje cijele inženjerijske bojne ovdje u Vukovar, a stambeno zbrinjavanje samo je nastavak tog procesa. Očekujem da će nas u dogledno vrijeme Hrvatska vojska ponovo iznenaditi s nekim novim i dobrim stvarima“, ispričao je satnik Bodalec.

Vojnik Danijel Novaković otac je troje djece i nakon podstanarskog života u Vinkovcima, kako kaže, dobio je priliku za bolji i kvalitetniji život.

„Ovo preseljenje će mi uvelike olakšati cijelu situaciju, od financija pa do praktičnosti života. Jedno dijete krenut će uskoro u prvi razred ovdje u Vukovaru, a supruga je presretna zbog preseljenja“, rekao je Novaković.

Izvor: MORH