Priopćenje Vijeća za elektroničke medije u vezi izvještavanja o korona virusu

ZAGREB, Vijeće za elektroničke medije poziva sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj da izvještavanje o korona virusu bude odgovorno, točno i oprezno.

Nepotvrđeni izvještaji o korona virusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web portalima mogu pogodovati širenju straha što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša. Stoga upućujemo pružateljima elektroničkih medija, naročito glavnim urednicima, javni poziv da u svom izvještavanju uzmu u obzir da je u RH uspostavljen sustav javnog informiranja o korona virusu krozNacionalni stožer civilne zaštitei da prate službene izvore, u prvom redu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH putem službenih web stranica:

Podsjećamo da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore, da ne koriste neprecizne izraze poput “velik broj mrtvih”, “mnogo”, “stotine”, “tisuće” i slično osim ako to nije urednički opravdano.

Da ne koriste nazive “Wuhan virus”, “kineski virus” ili druge slične izraze koji bi se još mogli pojaviti u lokalnim kontekstima. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je smjernice u kojima preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

Korištenje fotografija i snimki na kojima ljudi nose maske trebalo bi biti opravdano odgovarajućim kontekstom. Treba imati na umu da se maske za lice već dulje vrijeme koriste u mnogim zemljama, naročito u zemljama istočne Azije kao odgovor na onečišćenje zraka, dok su maske danas još rasprostranjenije kao rezultat epidemije. Stoga bi medijske organizacije trebale razmotriti različite razloge za maske za lice i pružiti kontekst kada se koriste takve slike ili snimke.

Strah kao glavna tema u medijskim izvješćima o korona virusu ukazuje na to da je veći dio izvještavanja o epidemiji više odraz straha javnosti nego utemeljenih  informacija o onome što se zapravo događa kad je riječ o širenju virusa. U vrijeme prepuno dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere, vrijedno je upozoriti javnost na opasnost koja dolazi od ove zarazne emocije zbog neizvjesnosti oko daljnjeg širenja epidemije.

Vijeće ovom prilikom želi podsjetiti na članak 15. stavak 1 Zakona o elektroničkim medijima koji propisuje da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir. Ovaj zahtjev pružateljima elektroničkih medija podnosi se u pisanom obliku u skladu s odredbom članka 15.  stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima.