Preventivna akcija policije u cilju suzbijanja ovisnosti s kojima se mladi suočavaju

Foto: PU Vukovarsko - srijemske

VINKOVCI, PU Vukovarsko – srijemske provela je danas, od 12 do 14 sati, na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima preventivno – edukativnu akciju u cilju suzbijanja ovisnosti s kojima se mladi suočavaju. Radi se o aktivnostima s temom „Prevencija sredstava ovisnosti s kojima se suočavaju mladi u njihovoj svakodnevnici“ koju su prezentirali PU vukovarsko-srijemska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci koji su danas obilježili i Svjetski dan prve pomoći, Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Vukovarsko-srijemske županije.  

Predstavnici uključenih institucija zainteresirane građane informirali su o sveobuhvatnoj zaštiti djece i mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja. Građani su imali priliku doznati osnovne informacije o nadzoru nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, suzbijanju alkoholizma, droga, kocke i drugih sredstava ovisnosti kao i  sprječavanju nasilja među mladima.

Rizična ponašanja u sebi nose opasnost da mladi postanu žrtve ali i počinitelji raznih prekršaja i kaznenih djela te također nose rizik od nastanka različitih ovisnosti (kocka, alkohol ili droga), a cilj ovih mjeri i radnji nije samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti razinu svijesti svih sudionika društva, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba.

Na info pultovima, osim savjetovanja, zainteresiranim građanima policajci i drugi suradnici su dijelili različite brošure, letke i druge prigodne promotivne materijale.

„Želja nam je usmjeriti mlade pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima. Na mlade apeliramo da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakone, budu u korak sa zdravljem i pridržavaju se propisanih normi društva jer to jamči svijetlu budućnost“, navode iz PU.

Namjeravamo akciju održati i  23. rujna 2022. godine kad ćemo ponoviti festival brige za mlade.