Konstituirajuća sjednica Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambene industrije HGK – Županijske komore Vukovar

Foto: HGK - Županijska komora Vukovar

VUKOVAR, U prostorijama HGK – Županijska komora Vukovar održana je konstituirajuća sjednica Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambene industrije ŽK Vukovar i radni sastanak s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom.

Slijedom novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori koji je na snagu stupio 4. siječnja i isteka mandatnog razdoblja prethodnog saziva Vijeća Strukovne grupe konstituiran je novi saziv Vijeća strukovne grupe poljoprivrede i prehrambene industrije HGK – ŽK Vukovar. Za predsjednika Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambene industrije Županijske komore Vukovar izabran je Bruno Jurić iz tvrtke Vupik plus d.o.o., a za zamjenika predsjednika Strukovne grupe je izabran je Davor Adžić iz tvrtke Landia d.o.o..

Drugom, tematskom dijelu sjednice nazočili su potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je s kolegom iz Ministarstva Ivanom Jurićem nazočnima predstavio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je na snagu stupio 28. svibnja.

Nakon predstavljanja Zakona razvila se rasprava u kojoj su predstavnici Ministarstva od strane potpredsjednika HGK Dragana Kovačevića i nazočnih članica Strukovne grupe poljoprivrede i prehrambene industrije ŽK Vukovar upoznati s problemima vezanim za pojedine odredbe Zakona, a koji su vezani na mogući gubitak prava korištenja poljoprivrednog zemljišta koje je temelj kako razvojnih, tako i dijela već provedenih aktivnosti poljoprivrednih poduzeća. Eventualni gubitak poljoprivrednog zemljišta bi velikim i srednjim tvrtkama koje se bave stočarstvom mogao prouzročiti nedostatak hrane za stoku i tako dovesti do ugroze opstanka njihovih postojećih stočarskih aktivnosti što bi uvjetovalo otpuštanje zaposlenika, a  time i gospodarske ali i socijalne probleme u već ionako gospodarski ugroženoj istočnoj Slavoniji.

Osim Zakona o poljoprivrednom zemljištu u raspravi su dotaknute i problematike djelatnosti sjemenarske proizvodnje, stočarstva, navodnjavanja i trajnih nasada. Zaključeno je i s predstavnicima Ministarstva dogovoreno da će Hrvatska gospodarska komora putem svoga Udruženja poljoprivrede, članicama Strukovne grupe, žurno, o navedenoj problematici dogovoriti operativne sastanke s Ministarstvom poljoprivrede