Svjetski dan prve pomoći u Vinkovcima obilježen pokaznom vježbom Crvenog križa i policije

Foto: Đuro Karalić

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Odjelom za nadzor i prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemskom obilježilo je danas Svjetski dan prve pomoći pokaznom vježbom zornog prikazivanja ozljeda i prezentacijom postupaka prve pomoći pod nazivom “Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća”.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci željeli su ovom akcijom koja se održava na samom početku školske godine upozoriti na povećan broj sudionika u prometu, među kojima je veliki broj učenika – prvašića, ali i na pojačan promet motornim vozilima, čime je povećan i rizik od stradavanja u prometnim nesrećama.

Cilj pokazne vježbe bio je demonstrirati pravilne postupke pružanja prve pomoći pri ozljedama koje mogu nastati u prometnim nesrećama. Vježbu su proveli članovi tima prve pomoći Crvenog križa Vinkovci uz pomoć učenika OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci.

U sklopu akcije volonteri Crvenog križa građanima su dijelili promidžbene publikacije Hrvatskog Crvenog križa o prvoj pomoći kao i slikovnice za prvašiće „Medo Jurica kreće u školu“.

Službenice Odjela za prevenciju i nadzor Policijske uprave vukovarsko-srijemske su uz to provele i preventivno-edukativnu akciju na temu „Prevencija sredstava ovisnosti i rizičnih ponašanja s kojima se suočavaju mladi u njihovoj svakodnevnici“.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine, djecu, odrasle i starije osobe. Znanje prve pomoći mora biti dostupno svima jer svatko može naučiti spasiti život, a građani su često prva karika u lancu spašavanja. Djeci, odraslima i starijima treba omogućiti kvalitetne edukacije iz prve pomoći jer je cjeloživotno učenje i usvajanje vještina ono što nas čini otpornijima, poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.