Preminuo kipar Slavomir Drinković

U srijedu je u Zagrebu u 66. godini nakon teške bolesti preminuo kipar Slavomir Drinković, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, autor prepoznatljivih spomen-obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata od kojih je prvo postavljeno na Ovčari.

Slavomir Drinković rođen je 1951. godine u Jelsi na Hvaru. Kiparstvo je diplomirao 1977. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Valerija Michielija.

Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 15 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 150 kolektivnih izložaba u Hrvatskoj i svijetu. U javnim prostorima postavio je 88 skulptura među kojima su spomen-obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata prepoznatljivo po obrisu golubice u letu, od kojih je prvo postavljeno na Ovčari.

Drinkovićevi radovi nalaze se u fundusima – stalnim postavima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne galerije Zagreb, Galerije umjetnina Split, Muzeja suvremene umjetnosti Beograd, Muzeja Murska Sobota. Galerije umjetnina Slavonski brod – zbirka suvremene hrvatske skulpture i Muzeja grada Vukovara.