Vinkovci dočekali veliku retrospektivnu izložbu Antuna Babića

Foto: M.M.

VINKOVCI, Nakon Osijeka, Vukovara i Iloka, veliku retrospektivnu izložbu akademskog kipara Antuna Babića, na kojoj je izložen respektabilan broj djela iz  bogate umjetničke ostavštine toga umjetnika koji je najveći dio života vezao uz Vinkovce, od četvrtka mogu pogledati i Vinkovčani u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”.

Riječ je o izložbi “Izbor iz opusa” koja daje pregled svega onoga što Antun Babić stvorio od 50-tih godina prošloga stoljeća do recentnih dijela nastalih na početku 21. stoljeća, a koja je u listopadu prošle godine bila postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i sadržavala je preko 150 pomno odabranih radova (skulptura, grafika, crteža i medalja) te je uključivala djela iz više muzejskih ustanova.

“Vinkovci su dali dva kipara koji zauzimaju važnu poziciju u hrvatskom kiparstvu 20-tog stoljeća, Vanju Radauša i Antuna Babića”, ustvrdio je autor osječke izložbe o Antunu Babiću Daniel Zec rekavši kako je s vinkovačke izložbe izostao dio s medaljama, nekim gafikama i skulpturama.

Po riječima ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci Danijela Petkovića, razlog tomu je skučenost prostora vinkovačke Galerije.

“Ali to dakako ne umanjuje vrijednost i značaj ove izložbe”, poručio je Petković.

Antun Babić (1931.) diplomirao je 1958. godine na studiju kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Vanje Radauša. Prvi put izlaže s Amaterskom likovnom grupom 1950., a prvu samostalnu izložbu priređuje u Vinkovcima 1959. godine

“Vinkovci su za mene bili čudna baza iako sam bio svjestan da dio publike teško prihvaća neke stavove. Mogao bih reći kako ova izložba predstavlja i sumiranje moga života u ovome gradu u kojem sam provelo najveći dio svoga života”, kazao je autor, Antun Babić rekavši kako u njegovim dijelima može pronaći tragičnih naznaka ali ima i dosta specifičnog, “Babićevskog” humora.

Govorio jei autor teksta u katologu osječke izložbe Goran Rem, a izložbu je otvorenom proglasio gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić prisjetivši se druženja s Antunom Babićem na brojnim likovnim kolonijama.

.Za svoje umjetničko stvaralaštvo Antun Babić primio je više priznanja i nagrada na nacionalnoj i regionalnoj razini, a 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Djela Antuna Babića nalaze se u Gradskom muzeju Vinkovci, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Galeriji Branko Ružić u Slavonskom Brodu, Modernoj galeriji, Zagreb, Gliptoteci HAZU i Kabinetu Grafike HAZU u Zagrebu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji, Franjevačkoj galeriji u Širokom brijegu te u privatnim zbirkama.

ĐURO KARALIĆ