Uskoro započinje izgradnja nove tržnice u Vukovaru. Što će biti s tržnim centrom i lokalima u njemu?

VUKOVAR, S najavama skoroga početka radova na izgradnji nove gradske tržnice, koja bi se nalazila na Olajnici, i na ovotjednoj sjednici Gradskoga vijeća vijećnici su postavili više pitanja na ovu temu. Vijećnike je interesiralo u kojoj se nalazi fazi projekt, što će biti s lokalima u tržnom centru, kakva je sudbina centra kao i postoji li mogućnost dodatnih razgovora s osobama koje prodaju na zelenoj tržnici. Predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić ukazao je i na indicije o mogućem postojanju masovne grobnice na prostoru trenutne tržnice.

„Pitanje masovne grobnice treba istražiti, a kada je riječ o izgradnji nove tržnice izrađen je projekt i postupak javne nabave gotovi. Tijekom idućeg tjedna trebalo bi se pristupiti potpisivanju ugovora s izvođačima radova.  Trenutna tržnica je ruglo grada, a projekt nove tržnice je vrijedan oko 20 milijuna kuna „, rekao je Penava.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (Stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) ukazala je da se djelatnici na zelenoj tržnici ne slažu s trenutnim projektom nove vukovarske tržnice i da će njihovo preseljenje u novi objekt, kada on bude izrađen, rezultirati padom prometa. Rekla je i kako djelatnike nitko ništa nije pitao niti tražio mišljenje te da bi željeli razgovor s gradonačelnikom Penavom.

„Urbanistički planovi stari su barem 15 godina tako da su rokovi za primjedbe odavno prošli. Svi su bili pozvani reći što su imali kada je za to bilo vrijeme, nitko se nije javio. Deplasirano je o tome govoriti sada kada se Grad Vukovar nalazi pred potpisivanje ugovora s izvođačem radova“, rekao je Penava.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) interesirao se što će biti s tržnim centrom i hoće li vlasnici lokala biti na neki način obeštećeni. Ukazao je i kako se tamo nalazi više obrtnika koji rade, zapošljavaju i plaćaju porez i da bi trebalo vidjeti postoji li način da vlasnici tih lokala na neki način imaju prednost prilikom izdavanja lokala u sklopu nove tržnice. Penava je podsjetio kako je tržni centar predmet sudskoga spora i da se on do dobivanja konačne sudske presude neće dirati. Prema planovima na prostoru današnje tržnice u Vukovaru bila bi izgrađena cesta i park. Novom tržnicom upravljat će gradska tvrtka Komunalac i u njoj će lokali biti davani u zakup, odnosno, neće biti mogućnosti njihove kupnje. Imati će osigurano parkiralište kao i sve neophodne uvjete za prodaju voća, povrća, proizvoda od mlijeka, jaja… Inače, već nekoliko dana u Vukovaru se potpisuje i peticija u kojoj građani traže da se sadašnja tržnica ne izmješta.

IVAN MATIĆ