Premijerom “Vrzinog kola” obilježeno 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85 godina od smrti Joze Ivakića i 10 godina profesionalnog rada kazališta Joze Ivakića

Foto: GK Joze Ivakića

VINKOVCI, U vinkovačkom Gradskom kazalište Joze Ivakića u petak je premijerom ljubavne komedije u četiri čina “Vrzino kolo” po tekstu Joze Ivakića, a u režiji Vjekoslava Jankovića i koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, obilježeno 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85 godina od smrti Joze Ivakića i 10 godina profesionalnog rada te kazališne kuće kroz koju je prošla cijela plejada glumaca koji su obilježili hrvatsku kazališnu scenu. Dovoljno je spomeniti samo imena Vanja Drach, Nada Subotić, Ivo Fici, Ivo Gregurević, Mato Ergović, Žarko Mijatović, Vesna Tominac, Rade Šerbedžija i dr.

U zadnje vrijeme stalno imamo hit predstave i kazalište nam je puno. Da dobro radimo svjedoče i nominacije za ovogodišnju Nagradu hrvatskog glumišta te su tako, između ostalih, nominirane i redateljica Frana Marija Vranković koja je radila jednu predstavu kod nas i glumica Mia Krajcar, koja je također radila na predstavi u našem kazalištu. To je velika stvar za ovako malo kazalište kao što je naše, kaže ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.

Premijeri se odazvao niz gostiju među kojima i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je obljetnice čestitala u ime Vlade rekavši kako je kao Vinkovčanka na njih više nego ponosna.

Malo je gradova od Zagreba do Vinkovaca, ako izuzmemo Osijek, koji se mogu podičiti sa 100 godina kazališnog života. Grad Vinkovci podržavaju rad kazalište “Joza Ivakić” ne samo kao svoju ustanovu nego i kroz programska sredstva kojom se nastoji poticati vlastita produkcija, poručio je pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić.

U predstavi “Vrzino kolo” glume Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović , Katarina Kristić, Vlado Andrić te plesači iz Folklornog ansambla “Lisinski” Vinkovci.

Imamo iskrenu i prekrasnu glumačku predstavu u kojoj se ne može izdvojiti niti jedan glumac. Nešto slično kao kada tamburaši sviraju bez novca, onako za dušu. Takva je i ova predstava, pojasnio je redatelj Vjekoslav Janković pozvavši gledatelje da se prepuste i uživaju u najnovijoj predstavi vinkovačkog kazališta.

Prema istraživanjima može se pouzdano reći da prvi podaci o predstavama u Vinkovcima potječu iz 1876. godine, dok se početkom vinkovačke kazališne tradicije drži 1917. godina, kada Diletantsko kazalište izvodi dvije jednočinke – „Prosci“, Ise Velikanovića i „Začarani ormar“, Ferde Ž. Milera. Od tada pa sve do danas Kazalište radi kontinuirano s vrlo kratkim prekidom za vrijeme Domovinskog rata.

Tokom svih godina predstave Kazališta osvojile su mnoge nagrade i priznanja, izdvojiti treba predstavu „Soboslikar“ – najbolja predstava u cjelini na Međunarodnom festivalu pučkog teatra Omišalj-Čavli (2007.), zatim vrlo zapaženu predstavu „Iz Kabula s ljubavlju“, za koju Tatjana Bertok-Zupković biva nominirana u kategoriji „Glavna ženska uloga“ na Nagradi Hrvatskog glumišta (2007.), „Sluškinje“ – Maja Lučić osvaja Nagradu Hrvatskog glumišta u kategoriji „Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina“ na Nagradi Hrvatskog glumišta (2010.), „Ćup“ – prva nagrada publike na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ (2014.), koji je jedan od najznačajnijih festivala u Srbiji, „Čehov na kvadrat“ – u sklopu 26. Županijske smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima (2014.), Milkica Ercegovac osvaja nagradu za najbolju kostimografiju, „Hrvatski Emigranti“ – na Festivalu glumca Ivan Brkić osvaja nagradu „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca (2015.) Te iste godine odlukom žirija 24. festivala “Dani Zorana Radimilovića” u Zaječaru, glumac Vladimir Andrić nagrađen je “Zoranovim brkom” za ulogu glavnog nogometnog suca u predstavi “Nećeš, razbojniče!” redatelja Dražena Ferenčine, a koja je rađena u koprodukciji s Kazalištem Virovitica.