Vukovar dobio vojarnu Hrvatske vojske s 85 vojnika

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Otkrivanjem natpisne ploče od strane zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, kćerke Mileta Dedakovića Jastreba te obitelji Blage Zadre, Marka babića i Šoljića u Vukovar je i službeno došla postrojba Hrvatske vojske. U dijelu nekadašnje vojarne u protekla tri mjeseca izgrađena je nova, mala vojarna u kojoj će biti smještena inženjerijska satnija Gardijsko oklopno mehanizirane brigade koja je do sada bila smještena u vojarni u Vinkovcima. Vukovarska vojarna, koja nosi naziv Vojarna 204. brigade Hv Vukovar, prostire se na 10.000 kvadrata i ima četiri objekta: zapovjednu zgradu, spavaonicu, radionicu i dio za vozila s nadstrešnicom. U vojarni će biti 85 vojnika. Vojnici navode kako se radi o maloj ali moderno i kvalitetno uređenoj vojarni. Zgrada s spavaonicama sastoji se o prostorija za teorijsku obuku, dijela za odmor, ishranu, sanitarnih prostorija te prostora gdje se odlaže odjeća i naoružanje. Svaka od spavaonica ima po šest kreveta s pripadajućim ormarima.

„Dobro došli kući, dobro došli u Vaš Vukovar“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tijekom svečanosti u vukovarskoj vojarni.

Svečanosti u vukovarskoj vojarni nazočili su brojni gosti među kojima i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te ministri u Vladi RH Gabrijela Žalac, Tomo Medved i Damir Krstičević koji je rekao kako je ispunio svoje obećanje dano gradonačelniku i premijeru na sjednici Vlade RH održanoj 17. studenoga 2016. godine u Vukovaru.

„Hrvatsku vojsku i hrvatskog vojnika vratili smo u Vukovar“, rekao je Krstičević.

Predsjednica je u svome govoru rekla i kako je dolazak HV-a u Vukovar nastavak procesa vraćanja Hrvatske vojske u gradove odakle nije niti trebala ići. Poručila je i kako će HV imati svoju vojničku i sigurnosnu ulogu ali i isto tako imati i gospodarski i socijalni značaj. Župan Božo Galić poručio je da ovoga dana svi trebaju biti ponosni jer je HV došla u Vukovar, da nitko nema razloga za strah jer će svi biti sigurniji.