Premijerno prikazan dokumentarni film “Ćelija za doktoricu”

VUKOVAR, Dokumentarni film “Ćelija za doktoricu”, koji govori o životnom putu vukovarske liječnice Sadike Biluš, koja je nakon slomu obrane i okupacije grada Vukovara završila u srbijanskim logorima, premijerno je prikazan u četvrtak u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

“Vukovar je mjesto čiji su građani preživjeli velike gubitke i traume. Naša ideja je, iako je to nemoguće, da o svakom Vukovarcu napravimo pojedinačan film. Doktoricu Biluš smo izabrali da prva u toj seriji filmova kroz osobna iskustva progovori o stradanjima Vukovara i Vukovaraca“, rekao je redatelj filma Nikola Knez.

Film je sniman na više lokacija u Vukovaru, Zagrebu i na moru po scenariju kojega su napisale kćerka Sadike Biluš, Marina i dr. Dorothy McClellan (SAD).

“Nije sve rečeno niti nakon 25 godina od rata. Uvijek se nešto novo ima za reći. U filmu govorim o tim danima, a pojavljuje se i niz sugovornika“, rekla je Sadika Biluš koja je u srbijanskim logorima boravila do razmjene, 6. prosinca 1991.godine.

Po riječima predsjednice Udruge žena u Domovinskom ratu Marije Slišković, film “Ćelija za doktoricu” svojevrsna je zahvala svim djelatnicima vukovarske bolnice.

“Oni su svojim radom, svojim nesebičnim žrtvovanjem za ranjene, bespomoćne i nemoćne dali sve od sebe da hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i građanima grada Vukovara koji su hrabro stali u obranu svoga grada, svoje domovine, svojih obitelji i vlastitog života i kulture, pomognu u najtežim trenucima njihovog života”, poručila je Slišković.

Film je nastao u produkciji Udruge žena u Domovinskom ratu, Ifilms Houston i Zagreb filma.
ĐURO KARALIĆ