Predstavljena knjiga o demografskim izazovima, kvaliteti življena i perspektivama razvoja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj Palači Srijem predstavljena je knjiga pod nazivom “Vukovarsko – srijemska županija. Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektive razvoja” nakladnika Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Po riječima urednika i pomoćnika ravnatelja Instituta knjiga je nastala kao rezultat provedbe dva znanstveno istraživačka projekta od 2019. do 2021. godine koje je Institut Ivo Pilar realizirao za potrebe Vukovarsko – srijemske županije.   

„U publikaciji se donose objedinjeni rezultati provedenih projekata koje smo radili za županiju. Očekivani rezultati istraživanja trebaju pridonijeti prepoznavanju najvažnijih razvojnih potencijala, kao i realnih odnosno održivih demografskih, društvenih i gospodarskih koncepata i modela budućeg razvoja i napretka Županije, a na osobit način prepoznavanju potencijalnih razvojnih projekata u kontekstu regionalnog (urbanog i ruralnog) razvoja Županije“, rekao je Živić.

Govoreći o trenutačnom stanju u Vukovarsko – srijemskoj županiji, kada je u pitanju demografija, a samim tim i perspektive razvoja, kazao je kako su osnovni razlozi ovakvom demografskom stanju slom industrije i poljoprivrede ali i sve ono što je donio Domovinski rat. Tu je i niz drugih problema koji se nadovezao na ove. Živić je istakao kako rješenja postoje ali i da ona nisu ostvariva preko noći nego je potrebno vrijeme.

„Rješenja ne bi smjela ovisiti o političarima nego bi ona morala predstavljati konsenzus i da se provode kako je zacrtano bez obzira tko je na vlasti. Ukoliko se pronađe rješenje trebat će strpljena i vremena da ono da rezultate, a u suprotnom stanje će se nastaviti strmoglavo rušiti i pogoršavati“, kazao je Živić.

Napomenuo je i kako demografska situacija ne ugrožava samo Slavoniju i domicilno stanovništvo nego bi mogla ugroziti i nacionalnu sigurnost jer demografski ispražnjen i razvojno zapostavljen kraj koji je granično i strateški vrlo osjetljivo područje postaje poligon za supstituciju stanovništva što može donijeti cijeli niz sigurnosnih problema. Predstavljanju knjige nazočio je i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić koji je i sam ukazao koliko demografski problem utječe na život i koliko su pojedini predjeli Slavonije prazni. I on je mišljenja da prazni dijelovi biskupije ugrožavaju i nacionalnu sigurnost te napomenuo kako bi se za demografska rješenja morao postići konsenzus svih političkih stranaka te da tako provedba plana ne bi ovisila o rezultatima izbora i tko odlazi ili dolazi na vlast