Predavanje na temu Proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Profesor s Agronomskog fakulteta iz Zagreba Zlatko Janječić održao je u velikoj županijskoj vijećnici predavanje na temu Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja. Tijekom predavanja Janječić je kazao kako su mogućnosti Hrvatske u odnosu na sadašnje stanje u proizvodnji jaja iz slobodnoga uzgoja daleko veće. Pri tome je posebno istakao Slavoniju gdje postoje velike okućnice okviru kojih bi se mogao organizirati slobodan uzgoj nesilica i proizvodnja jaja.

Govorio je i direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, tvrtke u vlasništvu županije, koji je govorio o njihovim planovima za povećanje proizvodnje jaja iz slobodnoga uzgoja. Kazao je kako Agro-klaster putem određenih poticaja planira omogućiti proizvodnju zainteresiranim kooperantima kao i da  već postoje određeni dogovori oko plasmana u hotele i restorane na Jadranu.

Tijekom svoga djelovanja Agro-klaster je organizirao brojne OPG-ovce u zasebne klastere kako bi na taj način povećali proizvodnju i na tržištu djelovali zajedno. U međuvremenu su uspostavljeni i kontakti s potencijalnim kupcima na Jadranu. Čelnici Agro – klastera proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja vide kao jedno od svojih ključnih proizvoda.